Zoom Festival 2021: Mlade perspektive

12. izdanje festivala izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se od 17. do 23. listopada u Rijeci, a selektorice ovogodišnjeg programa su Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz Kolektiva Igralke.

U ovom iznimno teškom razdoblju za sve, pa tako i za kulturu i umjetnost, selektorice su odlučile podržati većinom one najranjivije – mlade umjetnike, njihove procese, strategije osnaživanja i perspektive opstanka.

Mlade lokalne autorice predvođene Rinom Barbarić će putem konceptualne multimedijske izvedbe istraživati uloge žena u doba pandemije te prijateljstvo kao utočište u doba nesigurnosti i nezaštićenosti. Svestrana performerka Nataša Živković će, polazeći od antropološkog istraživanja ženskih narativa s Balkana, u drag formi propitati njihov život u muškom svijetu. Mladi, a već internacionalno priznati par Aleksandar Georgiev i Darío Barreto Damas dekonstruirat će naslijeđe popularne kulture na kojem smo odrasli te u poetičnom, tjelesnom istraživanju značenja zatražit će pravo na queer realnost. Da realnost može biti realna, čak i ako je ne vidimo, pokazat će slovenski redatelj dokumentarnog kazališta Žiga Divjak koji se vraća u Rijeku s potresnim autorskim projektom, razotkrivajući sudbine migranata na našim granicama. Jaka Železnikar će u popratnoj online instalaciji ponuditi distopijske google karte budućnosti koje će nas natjerati da se zapitamo o svojoj (kapitalističkoj) sadašnjosti. S naglaskom na temu aktivističkih samospaljivanja mladih, bugarski umjetnik Aleksandar Manuiloff isprovocirat će situaciju u kojoj ćemo se zapitati kakvu bismo to državu i društvo mogli sazdati, kada bismo radili zajedno.

Detalje o programu pronađite na web i Facebook stranici.


Povezano