ZEZ Festival 2022.

Svoju petu obljetnicu ZEZ Festival proslavit će od 31.5. do 5.6.2022. u KSET-u kroz 5 koncertnih večeri s vrhunskim svjetskim i domaćim imenima, izložbu zvuka, umjetničke radionice i razgovore s umjetnicama i autoricama.

U skladu s krilaticom “Slušaj drugačije!” i prevrtljivim duhom proljeća, ZEZ Festival će ponovno pokazati svoja raznolika žanrovska lica, od razigranog folka preko mračnog dronea i buke do delikatnih elektronika.

U utorak 31.5. jedinstvenu fuziju japanskog folka i suvremene improvizirane glazbe dostavit će britansko-japanski sastav O YAMA O. Monumentalne atmosfere grade pomoću vokalnih napjeva i sviranjem na svakodnevnim predmetima poput zdjelica za rižu, igračaka i satova, uz
slojeve violine i perkusija. Samom koncertu prethodit će razgovor s umjetnicama Rie Nakajima i Keiko Yamamoto, u moderaciji glazbenog kritičara Antonija Pošćića.

Ovogodišnje izdanje donosi i novu programsku aktivnost – umjetničku rezidenciju koja će u koprodukciji ZEZ-a i slovenskog festivala SONICA omogućiti suradnju hrvatskog audio-vizualnog umjetnika i glazbenika Branimira Štivića (Ḍĭe Zoone) i slovenskog bubnjara i modularnog elektroničkog producenta Jake Bergera. Zajednički će stvoriti elektroakustičnu audio-vizualnu izvedbu koja će svoju koncertnu premijeru imati u utorak 31.5.

Tradicionalna glazba na suvremen način moći će se čuti i u okultnim ambijentima iz sitara CZLT-a, predvodnika belgijskog jazz metal orkestra Neptunian Maximalism. Nastupit će u srijedu 1.6., uz mračno brujanje kanadskih drone veterana Nadja koji svoju glazbu začinjuju nijansama shoegazea i dooma.

U petak 3.6. eksplodirat će fetišistički noise performans Agnes Gryczkowske – NAKED. Njenu glazbu podržao je i Aphex Twin, a među glazbene suradnike ubraja Yvesa Tumora i Mykkia Blanca. Kako bi transgresivnoj elektroničkoj glazbi dali kontekst, prije programa održat će se razgovor “O aktivizmu na plesnom podiju” s glazbenom novinarkom i organizatoricom Ivnom Franić (Živa muzika), u moderaciji autorice Dijane Grubor. Time će večer biti posvećena radu kolektiva Živa muzika i njihovoj kompilaciji domaćih producenata/ica “Collective Reverbs”. Iza ponoći slijedi party hibridnih klupskih žanrova za kojeg su zaduženi dvoje vrhunskih predstavnika/ca kompilacije – mapalma i Paško Gaćina.

U subotu 4.6. KSET će ispuniti zapanjujuća post-klasična glazba kanadske violinistice i skladateljice Jessice Moss (Thee Silver Mt. Zion). Riječ je o jednoj od ključnih figura montréalskog glazbenog podzemlja, čemu svjedoče i suradnje s Vicom Chesnuttom, Matanom Roberts, Big Brave, Zu i Guyem Picciottijem (Fugazi). Istu večer će riječki duo JMZM premijerno
izvesti audiovizualni elektroakustični live set “Being positive is not a good thing” stvoren upravo za nastup na ZEZ Festivalu.

U nedjelju 5.6. festival će zatvoriti glasni aktivistički performans feminističkog punk/spoken word dua SIKSA iz Poljske, uz domaću podršku noise rock sastava NOKTI.

Izložba zvuka ovaj put će biti smještena u samo srce festivala, u četvrtak 2.6., i na jednu noć u KSET postaviti zvukovne i multimedijalne radove i izvedbe regionalnih umjetnika/ca. Na Izložbi će u suradnji s Muzičkom akademijom nastupiti i studenti kolegija “Stvaranje zvuka i glazbe računalnim programiranjem”.

Po običaju će se održati i dvije besplatne radionice koje se bave primjenom inovativnih digitalnih alata u stvaranju glazbe i multimedijalne umjetnosti. Jaka Berger će u srijedu 1.6. od 11 do 13h održati radionicu na temu “Stvaranje glazbe pomoću zvukova iz okoline” kako bi približio lako dostupne tehnologije i inovativne pristupe stvaranju skladbi svima zainteresiranima za elektroničku produkciju koji nemaju nužno pristup skupoj tehničkoj opremi. U subotu 4.6. od 11 do 15h održat će se radionica “info_emotivno” umjetnice Luane Lojić. Na radionici će se istražiti kako pretvarati informacije iz teksta u zvuk i/ili sliku koristeći isključivo javno dostupne i besplatne servise, platforme i software.

Ulaznice za sve festivalske dane i festivalske ulaznice (180 kn) u pretprodaji su dostupne isključivo preko sustava Entrio.hr te će se moći kupiti i na ulazu na koncerte.

Za sve dodatne informacije posjetite Facebook profil ZEZ- Zavod za eksperimentalni zvuk ili KSET-ovu web stranicu www.kset.org.


Povezano