Vježbaonica slušanja s Ninom Čalopek

Muzikologinja Nina Čalopek održat će Vježbaonicu slušanja u četvrtak, 22.10.2020. u 19:00 u Showroomu Galerije Nova.

Broj polaznika_ca je ograničen na 10 i potrebno se prijaviti na mail: prijave.kurziv@gmail.com. Prijave su otvorene do 20.10. ili do popunjavanja radionice.

Slušanje glazbe jedno je od najslabije istraženih područja ljudskog doživljajnog iskustva koje kognitivna psihologija pokušava objasniti. Istovremeno, slušanje glazbe svakodnevni je ritual i srodna praksa gotovo svim pripadnicima ljudskoga roda (o kojem god glazbenom ukusu ili interesu se radilo). Slušanje glazbe ljudska je aktivnost koja se gotovo nikako ne može opisati riječima, čiji je doživljaj uvijek osoban, a način ili metodologija slušanja ovisi od slučaja do slučaja.

Međutim, slušanje se glazbe intelektualno, analitički, doživljajno i emotivno intenzivira širenjem slušateljevog latentnog polja kontekstualizacije kroz referencijalne odnose unutar slušatelju bliske glazbene literature. Upravo iz tog razloga Vježbaonica slušanja Nine Čalopek u fokus postavlja Novu glazbu 20. i 21. stoljeća, glazbu koja je vrlo često začudna, slušno na rubu ekscesa, a za neke slušatelje ponekad čak i ne-slušljiva. Ekstremi Nove glazbe pomoći će nam da još bolje slušamo i slušno razumijemo odnose u glazbi današnjice.

Iz različitih i brojnih povijesnih, socijalnih, estetskih, teorijskih i inih razloga, ova glazba propitivala je i poništavala, a počesto postavljala u ekstreme elementarnu bazu glazbe, odnosno svoje vlastite gradbene elemente – ton, odnosno tonalitet, ritam pa i metriku, timbar ili boju i dr. koje ćemo u radionici pokušati iskoristiti kao vodiče u analitičkom slušanju i svojevrsne lakmus-papire prepoznavanja reakcija i suodnosa, utjecaja, ali i poništavanja elemenata klasične glazbe (prošlosti ili sadašnjosti) ili novih postupaka te formata bez obzira o kojem se glazbenom žanru 20. i 21. stoljeća radilo.

Projekt Kultura kritičkog slušanja, u sklopu kojeg se radionica održava, želi doprinijeti jačanju i promociji medija podcasta i općenito kulture slušanja.


Povezano