Tribina: Glazba mržnje

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Muzička akademija u Zagrebu Vas pozivaju na nastavak ciklusa od 11 različitih tematskih javnih i dijaloških tribina na kojima se istražuju svi oblici pojavnosti i tajne fenomena mržnje.

Šesta tribina ciklusa održat će se u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, Trg Republike Hrvatske 12, Zagreb.

Iako smo svjesni da je govoriti o glazbi mržnje svojevrsni oksimoron, nažalost, brojni su primjeri iz glazbene prošlosti i sadašnjosti koji svjedoče o postojanju glazbe koja je stvorena iz mržnje, koja se javno izvodi upravo iz mržnje, glazbe koja potiče i širi mržnju. Isto tako, jasno je da postoje brojni primjeri, situacije, i povijesni i suvremeni događaji u kojima je glazba zlouporabljena u svrhu i u korist određenih mrzilačkih, diskriminativnih i netolerantnih ideologijskih, političkih, kulturnih, društvenih projekata, pokreta i platformi, postajući nekad i njihov trajni zaštitni znak.

Dakle, riječ je i o glazbi koja je manipulacijom postala glazba mržnje prema drugima i drugačijima. Riječ je i o glazbi koja je nekada poticala na mržnju, ali se društveni kontekst promijenio, pa je ostala samo glazba, čiju smo prošlost zaboravili, možda i oprostili. Govor o glazbi mržnje je potreban i radi novih glazbenih upozorenja koja će moguće spriječiti ponavljanje i ponovni uzlet glazbe mržnje.

Što je glazba mržnje izražena kroz sve glazbene pravce od klasike i opere, preko jazza i popularne glazbe, do rocka, folka, rapa i hip hopa, kako je nastala, tko ju je stvorio, tko je i zašto izvodi, saznat ćemo od gostiju tribine, čiji je život profesionalno vezan uz glazbu: Mladen Tarbuk, dirigent i skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; dr. sc. Mojca Piškor, etnomuzikologinja, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Aleksandar Saša Antić, skladatelj i član grupe TBF iz Splita; i Mile Kekin, glazbenik i pjevač grupe Hladno pivo iz Zagreba; a moderator tribine je Dubravko Jagatić, glazbeni kritičar i novinar.

Na javnoj tribini neće se samo govoriti o glazbi mržnje, nego će glazbene ilustracije glazbe mržnje, glazbe o mržnji i glazbe protiv glazbe mržnje, svirati i pjevati sljedeći izvođači/ce: Mate Matišić, skladatelj i dramski pisac, Kvartet Tuba XL, Mile Kekin, Ljubomir Puškarić, bariton, prvak Opere HNK u Zagrebu, Le Zbor, TBF i Sedam saksofona Muzičke akademije.

Besplatnu ulaznicu za mjesto u dvorani „Bersa” možete preuzeti 45 minuta prije početka javne tribine.


Povezano