Tribina: Aplauz ne plaća stanarinu

MAZ i BLOK pozivaju vas na tribinu “Aplauz ne plaća stanarinu” u četvrtak, 28. listopada u 19h.

U kakvim uvjetima rade mlade kustosice, novinari, muzikolozi, likovne i cirkuske umjetnice, arhitekti i druge kulturne radnice? Kako dolaze do prvih poslova i mogu li preživjeti od svog rada? Treba li se, kada imaš dvadeset godina, stvarati umjetnost besplatno, “iz ljubavi”? Što je potrebno poduzeti da bi se umjetnicama i kulturnim radnicima omogućio rad u boljim radnim uvjetima?

Da bi se moglo doći do bilo kakvog posla u kulturi, prešutna je i općeprihvaćena istina, potrebno je godinama, već od ranih dvadesetih, volontirati na što više projekata i raditi potplaćene studentske poslove koji se kasnije neće uračunati u radni staž. Baš kao ni honorarni poslovi na koje će nakon studija mladi kulturni radnici i umjetnice vjerojatno biti osuđeni.

Formalno je obrazovanje još uvijek snažno prožeto idejama umjetničkog genija i privilegiranosti kulture naspram šireg konteksta te se rijetko kad progovara iz perspektive uvjeta njihove proizvodnje. A kakvi radni uvjeti čekaju mlade u polju kulture? Riječima njih samih: poslodavci koji podrazumijevaju da će raditi bilo što bez opcije pregovora oko plaće ili razgovora o radničkim pravima, velik pritisak na konstantno njegovanje socijalnog kapitala kao važnog faktora u cirkulaciji poslova te začarani krug honorarnih, sezonskih i projektnih poslova koje je pravi luksuz odbiti da se ne bi zatvorila vrata za idući angažman.

U želji za međusobnom edukacijom i osnaživanjem za zajedničku borbu za bolje radne uvjete u polju i obranu kulture kao javnog dobra, organiziramo tribinu na kojoj ćemo otvoriti diskusiju o položaju mladih u polju te mogućnostima njegovog poboljšanja u smjeru većih radničkih prava. Tribina je proizašla iz istoimene radionice održane u svibnju ove godine, na kojoj je sudjelovalo 15 mladih umjetnika i kulturnih radnica.

Na tribini govore:

  • selma banich, umjetnica
  • Za K.R.U.H.
  • Jakov Kolak, politolog, BRID
  • Tena Starčević, povjesničarka umjetnosti, polaznica radionice “Aplauz ne plaća stanarinu”

Zbog poštivanja epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta, obavezne su prijave dolaska na blok@blok.hr do srijede 27.10.


Povezano