Tribina Antirodni pokreti: istraživanja i otpor

Kino Katarina organizira tribinu Antirodni pokreti: istraživanja i otpor s ciljem poticanja informirane javne rasprave o antirodnim mobilizacijama te predstavljanja recentnih istraživanja antirodnih pokreta i otpora takvim trendovima.

Cilj je upoznati sudionike.ce s osnovnim konceptima, poviješću i repertoarima antirodne mobilizacije te aktualnim opozicijskim borbama i inicijativama. Također, cilj je povezivanje srodnih inicijativa i akterica u zajedničkoj borbi za ženska prava, prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava.

Proteklih godina u nizu gradova u Hrvatskoj upravo u ovo doba godine organizira se Hod za kriminalizaciju pobačaja pod geslom Hod za život. U Rijeci, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, organizira se i kontra-prosvjed Hod za slobodu. Odnedavno se u Rijeci održavaju i molitvene akcije Muževni budite. Stoga je važno osvijestiti i raspraviti utjecaj antirodnih pokreta na društvo, prava žena i LGBTQIA+ osoba te reproduktivna prava.

Na tribini sudjeluju: Maja Gergorić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Vučković Juroš (Odsjek za sociologiju, FFZG), Hrvoje Šimičević (Novosti), Ana Lovreković (fAKTIV) i Ana Jurčić (Dodirni mi koljena). Panel će moderirati Marta Baradić.


Povezano