Tri ženske subverzije u muškom tragičnom kanonu: Jarnević, Fürst, Zagorka

U sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki predavanje o subverziji u muškom tragičnom kanonu održano je 14. prosinca 2011. u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Predavanje je održala mr.sc. Natka Badurina.

Nasuprot iluminističkom optimizmu lijepog, smirenog i trezvenog razumijevanja povijesti kroz njezine uzroke i posljedice, romantizam je na kulturnu pozornicu htio vratiti sublimni patos kolektivnog pamćenja povijesne nepravde, frustracije, straha pred nerazumljivim povijesnim događajima i osjećaja (pjesnikove ili nacionalne) moralne pobjede. Taj je osnažujući sublimni osjećaj međutim bio rezerviran samo za muške pisce, što su u svom egotističnom zanosu usput kolonizirali i samu žensku osjećajnost. Najuzvišeniji žanr koji je tijekom cijelog 19. i početka 20. stoljeća utjelovljavao sublimni odnos prema prošlosti bila je, muškim autorstvom posvećena, historijska tragedija.

U predavanju se istražilo kako su se u tvrđavu tog muškog kanona prikrale tri autorice: Dragojla Jarnević, Ida Fürst i Marija Jurić Zagorka, kakve su diverzantske akcije izvršile unutar njega, jesu li pritom mogle nasljeđivati jedna od druge, te ima li njihova subverzija veze s ranije spomenutim iluminističkim optimizmom, ili pak donosi nešto novo i drukčije.


Povezano