Tišina: legislativno kazalište

Foto: Wikimedia Commons

Grupa ovogodišnje generacije studentica Mirovnih studija za svoj je završni rad odabrala progovoriti o tišini sustava i društva s kojom se susreću žrtve obiteljskog nasilja. Dođite biti dio rješenja!

Legislativno kazalište jedna je od metoda kazališta potlačenih, sustava koji je razvio brazilski aktivist i redatelj Augusto Boal. Legislativno kazalište pruža zajednici mogućnost da aktivno i kreativno participira u donošenju odluka tako što istražuje potrebe i formulira zahtjeve odozdo, zajedno s onima na koje se ti zakoni direktno odnose, kao i da educira o postojećim pravima i osnažuje na aktivnu političku participaciju u njihovom donošenju i zagovaranju.

“Kako je u ovoj mentorskoj grupi fokus na metodi, o samoj temi ćemo odlučiti zajednički, s obzirom na potrebe i iskustva sudionika/ca grupe. Razvit ćemo forum priču – scenu u kojoj se protagonist pokušava izboriti za svoja prava, ali je u tome osujećen različitim nepravednim hijerarhijama i sistemima moći. Kroz sam proces rada na odabranoj temi provest ćemo i istraživanje te doći do kreativnih načina da pretočimo življena iskustva i teorijsko znanje u kazališnu scenu, koja to može predočiti zajednici puno izravnije i jasnije nego što bi to mogao, primjerice, tekst.

U javnoj izvedbi scene zajednicu se poziva na sudjelovanje: publika, kao i u svim izvedbama forum-kazališta, ulazi u ulogu protagonistice, da bi na licu mjesta pokušala riješiti postavljeni problem. Ono što razlikuje legislativno kazalište jest to da je publika pozvana da za vrijeme izvedbe razmišlja o načinima na koji bi se zakonodavni okvir mogao i trebao promijeniti kako bi određene intervencije mogle funkcionirati. Sve svoje ideje publika može napisati na papiriće, koje se na kraju predstave predaju takozvanoj metaboličkoj ćeliji: grupi sastavljenoj u idealnom slučaju od predstavnice vlasti, aktivistice i pravnice, čiji je zadatak da a) obavijeste publiku o postojećim pravnim rješenjima (može se dogoditi da prijedlog bude blizak nečemu što u zakonu već postoji, ali zajednica često nije upoznata s određenim pravima i mogućnostima), b) skupe prijedloge koji idu u sličnom smjeru i s obzirom na njih formuliraju amandmane na zakone i pravilnike. Nakon toga publika ima mogućnost raspravljati i vijećati o prijedlozima, a prijedlozi koji budu prihvaćeni u sljedećoj se fazi konsenzusom upućuju zakonodavnom sustavu (ukoliko postoji otvorena komunikacija), ili formuliraju kao konkretni zahtjevi za zagovaračku kampanju,” stoji u najavi.

Predstava je besplatna, ali prikupljaju se donacije za prostor udruge Vestigium, čime se omogućuje njeno daljnje funkcioniranje kao društvenog centra kvarta Vrbani.


Povezano