Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith

Hrvatska javnost po prvi put u svojim muzejskim institucijama ima prilike vidjeti dvadeset i jedan rad čuvene američke umjetnice Kiki Smith. Kiki Smith je svojom inventivnom i tehničkim postupcima neopterećenom multidisciplinarnom praksom osamdesetih godina u potpunosti promijenila način na koji se predstavlja ljudsko tijelo i tjelesnost uopće. To se posebno odnosi na motiv žene te općenito onog što se u umjetnosti smatralo područjem ženskog stvaralaštva kao što su motivi vezani uz snove, snoviđenja, čarobni, čarobnjački i intuitivni odnos prema stvarnosti, posebno prirodi.

Radovi Kiki Smith u zagrebačkom Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti predstavljeni su zajedno s radovima 14 hrvatskih umjetnica iz zbirke Muzeja izvedenih u rasponu od sto godina, koji sa stvaralaštvom Kiki Smith ostvaruju rezonancu i suglasje. Riječ je o postavu koji povezuje dvije umjetničke scene u vremenu i prostoru.

Izložba se osim u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti postavlja i u Galeriji umjetnina u Splitu, a svaki muzej predstavit će radove hrvatskih umjetnica iz svoje zbirke. Katalog izložbe popratiti će oba postava pa će njegovom distribucijom i inozemna publika privučena karizmom Kiki Smith upoznati stoljeće plodnog rada naših umjetnica. Lijepa je to pozicija solidarnosti i sestrinstva po vokaciji koja nadilazi sve kurentne odnose moći i planetarne slave.

Hrvatske umjetnice u postavu u NMMU (abecedno): Nevenka Arbanas, Biserka Baretić, Jagoda Buić, Vlasta Delimar, Ina Drutter, Marta Ehrlich, Ksenija Kantoci, Nives Kavurić Kurtović, Milena Lah, Sofija Naletilić Penavuša, Vesna Popržan, Slava Raškaj, Nasta Rojc, Edita Schubert


Povezano