Skupna izložba “U žalovanju i bijesu”

Suzanne Lacy & Leslie Labowitz, In Mourning and In Rage, 1977.

U četvrtak 8. srpnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se skupna izložba U žalovanju i bijesu nazvana po istoimenom javnom performansu koji su umjetnice Suzanne Lacy i Leslie Lebowitz izvele u Los Angelesu 1977. godine u suradnji sa ženskim zajednicama koje su se borile protiv seksualnog nasilja nad ženama.

Izložba kustosice Ane Dević/WHW promišlja i integriranje tuge i gubitka kao neophodnog koraka za ponovnim pokretanjem otpora, osnaživanja, komunalnog učenja i iscjeljenja na individualnoj i kolektivnoj razini.

Skupna izložba U žalovanju i bijesu predstavit će radove 12 umjetnik/ca i kolektiva. Who is Afraid of Ideology? III (2020) Marwe Arsanios bavi se ekološkim i aktivističkim borbama žena pripadnica autohtonih naroda u Kolumbiji za očuvanje sjemena kao zajedničkog dobra. Adresirajući normalizaciju smrti na granicama, selma banich u suradnji s Marijom Hameršak i kolektivom Žene ženama, realizirala je spomen platno i projekt Prijelaz (2021) u spomen na živote ljudi koji su umrli na migrantskoj ruti na Balkanu.

Izložba pristupa konceptima „žalovanja“ i „bijesa“ kao dvostrukom procesu koji također uključuje somatska, poetska i temporalna iskustva povlačenja (žalovanja) i posezanja (pobune). Reprezentacija ženskog subjektiviteta s motivima borkinja, pobunjenica, vještica i ožalošćenih majki ili zatvorenica ključna je preokupacija opusa skulptura Vere Dajht Kralj koja je u poslijeratnom razdoblju također realizirala javne spomenike koji tematiziraju jugoslavensku antifašističku borbu. Gotovo 8 sati dug film Melancholia (2008) redatelja Lava Diaza bavi se revolucionarnom melankolijom, tugom i fikcijom zajedništva u kontekstu političkih i revolucionarnih borbi Filipinaca.

Pored društveno angažiranog pristupa koji spaja umjetnost i aktivizam, izložba pruža i intimnu perspektivu i poetski pristup. Two Way Surge as if There Was no Other  (2021) Tine Gverović je  prostorna instalacija koja je nastala za prostor Galerije Nova i koja testira utjelovljenje bijesa prevedenog u materijalnost tkanine i crteža s motivima tijela kojima je potrebna uzajamna podrška. Stalni interes za teme boli i smrti u djelima Mladena Stilinovića nikad ne znači govor o pojedinačnoj boli, smrt iitd., umjetnik ih uvijek promišlja kao trajne i uzajamno isprepletene uvjete te reflektira njihovu neumoljivu prirodu.

Poezija CAConrad usredotočena je na teme smrti i žalovanja. Nakon brutalnog ubojstva njihovog partnera Eartha radili su na ritualu (soma)tske poezije kako bi izliječili depresiju i problematizirali sistemsko nasilje nad LGBTQ+ zajednicama. Njihova pjesnička zbirka While Standing in Line for Death (2017) uvrštena u izložbu sastoji se od rituala, pjesama, političkih akcija i vježbi koji svjedoče o sposobnosti poezije da nas ponovo poveže i umanji otuđenje na osobnoj, kolektivnoj i planetarnoj razini. Promatrajući dinamiku melankolije naspram revolucionarnog potencijala, izložba poziva na obnavljanje prostora za zajedničko žalovanje i otpor. Kao što je izraženo na plakatu grupe Etcétera Let’s Try Again (2021), upravo sada unatoč gubicima, zajedničkim snagama trebamo pokušati ponovo kolektivno graditi internacionalizam povezujući trenutne borbe kojima se daje podrška priznavanju svih onih ljudi, zajednica i teritorija što su još uvijek pod opsadom nasilja i aparthejda.

Radno vrijeme Galerije: uto – pet: 12 – 20 sati, sub: 11 – 19 sati

Izložba traje do 16. rujna, no Galerija Nova će biti zatvorena u kolovozu.


Povezano