selma banich u suradnji sa Sarom Salamon i kolektivom Žene ženama

Zadnji događaj u okviru ovogodišnjeg izdanja UNSEENA donosi site specific event koji će se održati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Na mobilnom kino kamionu prikazat će se kratki film Kretanja uz selekciju kratkih filmova iz Latinske Amerike i Zapadne Papue, a kolektiv Žene ženama će prirediti male sočne zalogaje za prisutne.

Prepoznajući no-border aktivizam kao društveno transformativnu praksu koja subvertira granice i ugnjetavanje nacionalnih država i kapitalizma, audiovizualni rad i publikacija Kretanja / Movements istražuje, dokumentira i promatra no-border pokret na Balkanu kao kontinuiranu feminističku borbu za slobodniji i pravedniji svijet. Kritički gledajući na koncepte otpornosti i održivosti koji se koriste za normalizaciju ljudske i neljudske patnje u kapitalizmu, Kretanja / Movements govore o nasilju i traumi, krhkosti kao iskustvu radikalnog otpora i iscjeljivanju kao alatu za društvenu promjenu i oslobođenje.

Kretanja / Movements su inspirirana životima borkinja, migrantica, radnica, političkih aktivistica, umjetnica i mnogih drugih žena i rodno varijantnih osoba koje se, unatoč sve represivnijim društvenim okolnostima i režimima kontrole, nastavljaju okupljati kako bi ispričale svoju priču o slobodi. Slobodi kao ultimativnoj feminističkoj koreografiji u vremenu globalnih prostornih, geopolitičkih, klasnih i rodnih ograničenja.

Sudjeluju: Ana Dana Beroš, Asja Korbar, Cyrille Cartier, Emina Bužinkić, Jasenka Kosir, Josipa Lulić, Karla Crnčević, Lejla Juranić, Maddalena Avon, Marijana Hameršak, Romana Pozniak i Tea Vidović


Povezano