Sanja Merćep: Usporavanje

Usporavanje, ispitna izložba fotografije Sanje Merćep, studentice 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti, otvara se u utorak, 12. rujna u 19 sati, u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8 u Zagrebu).

Publika će imati priliku vidjeti fotografske radove nastale tijekom cjelogodišnjeg umjetničkog istraživanja teme prema vlastitom odabiru.

Svakodnevicu je moguće sagledati iz različitih perspektiva, a Sanja Merćep bira ju promatrati kroz njezine banalnosti i naizgledne nezanimljivosti. Fokusiranjem na motive koje ne zamjećujemo kada žurimo u dnevnim obavezama, Merćep se kroz ovu seriju želi izmaknuti nametnutim očekivanjima svrhovitosti i produktivnosti. Fotografirajući takve detalje autorica daje prostor i vrijeme vlastitom otporu prema fotografiranju “velikih tema” i preispituje mehanizme koji određuju koja je tema značajnija od druge.

O vlastitom pogledu na rad autorica je kratko zapisala:
“Uvijek sam imala potrebu ovako gledati svoju svakodnevicu, a sad napokon za to imam i vremena.”

Sanja Merćep rođena je 1989. godine u Zagrebu. Studentica je diplomskog studija Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prethodno je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a potom niz godina radila u oglašivačkoj industriji. To je iskustvo oblikovalo i njezin umjetnički interes usmjeravajući je prema istraživanju tema poput načina upotrebe i komercijalizacije javnog prostora. Prvu samostalnu izložbu imala je 2023. godine u galeriji Otok u sklopu Art radionice Lazareti u Dubrovniku.

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.


Povezano