Sabina Mikelić: Tražeći nju

Projekt Tražeći nju bavi se osjećajem pripadanja mjestu kod žena koje su imigrirale u Nizozemsku.

Sedam žena nas vode na dva mjesta pripadanja: jedno je ono iz kojega inicijalno dolaze (Mauricijus, Finska, Mađarska, Gana /London, Pula (Hrvatska), Slovenija, Rab (Hrvatska) a drugo je ono koje stvaraju u novome gradu u koji su se doselile.

U svojoj istrazi o osjećaju pripadnosti mjestu, Sabina Mikelić i još 6 suradnica vode nas na mjesta iz njihovih matičnih zemalja, priroda i urbani krajolici otkrivaju različita značenja i razine povezanosti s fizičkim mjestom. U drugoj fazi ispitivanja žene posjećuju svoja nova pronađena mjesta pripadnosti Nizozemskoj i na taj način stvaraju novu, intimnu mapu grada Nijmegena dijeleći svoja unutarnja stajališta o mjestima, i kao da otkrivaju svoje unutarnje osobne krajolike povrh onih fizičkih.

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 21. srpnja u 20h.

Radno vrijeme izložbe: od 16 do 20h

Sabina Mikelić rođena je 1981. u Rijeci. Godine 2013. magistrirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom je preselila u Nizozemsku gdje je 2018. diplomirala na Nizozemskoj filmskoj akademiji (Artistic Research in and Through Cinema) sa istraživanjem „Filming Beyond“ koji se bavi odnosom redateljice i subjekta. Prije toga sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, i filmskim festivalima. 2015 godine osvaja nagradu za najbolji pitch filma na Dokufestu, Kosovo, a 2019 godine nominirana je za prestižnu nagradu Radoslav Putar i izlaže rad „Beyond the Choir“ u galeriji 90-60-90 u sklopu Subversive Festivala u suradnji sa MSU-om. Autorica je filmova nastalih na sjecištima dokumentarnog i eksperimentalnog (Dragi ja, prvo lice jednine, muški rod, Mula, skupina korijenja svezanih zajedno), u kojima je već pokazala vlastiti filmski rukopis igrajući se granicama filmskog medija.


Povezano