Radionica community radija i predavanje o povijesti hrvatskog LGBT pokreta

U subotu, 14. prosinca, u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica održat će se dvije radionice u sklopu projekta “Queer u eteru”. Radionica “Radio out of the box” održat će se u 17 sati, a u 18:30 na rasporedu je predavanje “Povijest hrvatskog LGBT pokreta: od prve Povorke ponosa do životnog partnerstva”.

Kristina Tešija i Ivan Poljičanin održat će radionicu “Radio out of the box”. Community radio KLFM od samog pokretanja davne 2012. godine organizira radionice “Radio out of the box” za sve zainteresirane radio entuzijaste/kinje koji/e se žele upoznati s konceptom online streaming community radija. Prisutni će biti upoznati s pojmom community radija, načinima na koji isti egzistira u Europi te kako ga stvoriti kod nas, uzmemo li u obzir činjenicu da u Hrvatskoj još nema zakonske regulative, tj. pravnog okvira koji bi definirao njegovo funkcioniranje. Na ovoj ćemo radionici dati prikaz u motive, filozofiju, način rada i cijeli proces postavljanja i pokretanja jedne ovakve radijske postaje, uz minimalne financijske, tehničke i ljudske resurse. Polaznici će saznati koja je svrha postojanja u ‘online’ i FM segmentu, što je potrebno za pokretanje takvog radija, te kako isti može funkcionirati u zakonskim, pravnim i financijskim okvirima.

Zatim će Franko Dota održati predavanje “Povijest hrvatskog LGBT pokreta: od prve Povorke ponosa do životnog partnerstva”. Prolazak središtem Zagreba prve Povorke ponosa 29. lipnja 2002. godine najčešće se uzima kao začetni trenutak izlaska iz ormara hrvatske LGBT zajednice i nastanak pokreta. Slabije je poznato da prve aktivističke inicijative sežu još u 1980-e, a da su 1990-ih nastale i prve organizirane grupe koje su međutim ugušene u atmosferi nacionalizma i homofobije. Borba za vidljivost, slobodu od nasilja i za osobno dostojanstvo obilježila je te početke LGBT pokreta u Hrvatskoj. Predavanje će dati osvrt na razvoj pokreta, posebice kroz Povorke ponosa, unutarnje i vanjske izazove s kojima su se aktivistkinje i aktivisti suočavali od prvog prajda sve do donošenja Zakona o životnom partnerstvu.

Queer u eteru” je projekt koji u partnerstvo povezuje KLFM, Queeranarchive, Platformu doma mladih, Zagreb Pride, K-zonu i Radio Rojc. Projekt spaja tri grada i tri društveno-kulturna centra; Šesnaesticu iz Zagreba, Rojc iz Pule i LGBT centar Split te je dio većeg projekta koji provodi Savez udruga Klubtura pod nazivom „DKC-HR“, a koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više infromacija o radionici i predavanju možete potražiti na Facebook stranici eventa.


Povezano