Rad, (ne)red i (samo)disciplina: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi

Mia Maraković, Osobni prostor

Izložba je rezultat pilot projekta kustoskog kolektiva WHW i Pogona “NOVAci” koji odgovara na potrebu za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa.

Ograničene mogućnosti djelovanja u kulturnom i umjetničkom polju ne predstavljaju izolirani slučaj pojedinca, već zajedničko i međugeneracijsko iskustvo nekolicine umjetnica i umjetnika koji_e nakon završetka institucionalnog obrazovanja ulaze na tržište rada. Nerijetko je rad uključen u umjetničko stvaralaštvo teško povezati sa zakonima tržišta, zbog čega djelovanje radnica i radnika u kulturi postaje nevidljivo.

Ideja za koncept izložbe nastala je prilikom susreta s nekolicinom mladih ljudi na radionici Aplauz ne plaća stanarinu, a upravo ova izložba u središte postavlja radove koji otvaraju pitanja prekarnog rada u kulturi i čimbenika koji utječu na nesigurne radne uvjete u kontekstu neoliberalnog kapitalizma.

Temeljni cilj ove izložbe je otvoriti problemska pitanja s kojima se susreću mladi u kulturnom polju, prikazati kontinuitet nestabilnog umjetničkog i kulturnog polja te istaknuti nužnost umrežavanja kulturnih radnica i radnika.

Na otvorenju izložbe 7. prosinca bit će izveden perfomans Arbajt (2021.) Šimuna Stankova, Une Štalcar-Furač i Espija Tomičić. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila ana.kovacic.whw@gmail.com

Umjetnici_e: Vanja Babić, Marko Vojnić Gin, Šimun Stankov, Una Štalcar-Furač, Espi Tomičić, Mia Maraković, Tara Ivanišević, Morana Radočaj, Klara Berdais i Dora Slakoper
Kustosica: Tena Starčević
Mentorice: Ana Kovačić i Lea Vene

Radno vrijeme Galerije Nova: utorak – petak: 12 – 20h, subota: 11 – 14h


Povezano