Prva izložba Coming Out Museum Encounters

U utorak 18. lipnja u 20 sati otvara se prva izložba Coming Out Museum Encounters, na kojoj će publika imati priliku pogledati predmete, pročitati priče i upoznati se sa zbirkom ovog online muzeja. Izložba se otvara u pulskoj galeriji Novo u sklopu programa Mjeseca ponosa, a otvorena je sve do 4. srpnja 2024. godine.

COME prikuplja i predstavlja osobne priče o važnim prekretnicama koje se nalaze na dugotrajnom procesu coming outa, procesu otkrivanja vlastitog ne-heteroseksualnog i ne-cisrodnog identiteta, a kroz koji prolaze sve LGBTIQ+ osobe. Te su priče ilustrirane putem osobnih predmeta, umjetničkih radova, kroz tekst, sliku i zvuk. Neovisno o mediju i o jedinstvenom osobnom iskustvu, radi se o okidačima sjećanja koji simboliziraju i prizivaju proživljeno, višeslojan i uvijek u nekom obliku prisutan proces coming outa. Kroz njih nastojimo ukazati na proces osvještavanja i prihvaćanja osobnog identiteta, koji se razlikuje od onog kojeg obično gradimo prema dominantnom kulturnom i društvenom obrascu.

Cilj izložbe i COME projekta je naglasiti poveznicu s iskustvima vezanim uz širu LGBTIQ+ zajednicu isticanjem osobnih priča – od prezentacije pojedinačnih narativa do stvaranja univerzalnog, kolektivnog iskustva.  Coming Out Museum zamišljen je kao mjesto susreta, kao kolaborativni proces koji nastaje i postoji u fizičkom i virtualnom prostoru. U njemu je svaka prikupljena priča ujedno i poziv drugima da se svojim iskustvom pridruže ovoj zajedničkoj inicijativi.

Autori projekta, Mario Buletić iz Etnografskog muzeja Istre i Jan Franjul iz udruge Proces, ističu kako je ovo važna prekretnica iz za sam COME jer će izložba omogućiti svima da se uživo susretnu s pričama i na određeni način spoznaju da svi zapravo prolaze kroz procese upoznavanja sebe, prihvaćanja sebe, ali i teže prihvaćanju od strane zajednice i šireg društva.

Također, važno je naglasiti da je projekt usmjeren prema dvije ciljane skupine, prema pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ+ zajednice kao sukreatorima postava muzeja, ali i prema široj javnosti kojoj zbirka priča i predmeta služi kao ilustrativan uvid u cjeloživotni proces coming outa, te ih potiče na prihvaćanje LGBTIQ+ osoba iz vlastitog okruženja.


Povezano