Promocija grafičkog romana i razgovor o knjizi “Plava je najtoplija boja”

U ponedjeljak 11. listopada 2021. u 19h u zagrebačkoj Kinoteci će se održati promocija grafičkog romana Plava je najtoplija boja autora_ice Jul Maroh u izdanju V.B.Z-a.

O stripu i knjizi općenito, zašto i kako je knjiga Plava je najtoplija boja postala kultna i posebna, te zašto je važna u LGBTIQ zajednici govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić.

Nakon promocije, u 20h, bit će prikazan suvremeni klasik Adelin život inspiriran ovim grafičkim romanom i nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Knjiga, koju je na hrvatski prevela Mirna Šimat, izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i ‘drugačijih’ koja okuplja deset europskih naslova u čijem su središtu prava seksualnih, dobnih i religijskih manjina i osoba s invaliditetom.

Jul Maroh, multidisciplinarna umjetnica i transfeministički aktivist, priča priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa Plavo je najtoplija boja, objavila je Skandalon, Brahms, Corps Sonores i You Brought Me the Ocean (u suradnji s Alexom Sanchezom). Radio je kao kustos na izložbi Procession u Muzeju suvremene umjetnosti u Bordeauxu, i suosnivačica je feminističkog kolektiva Bd Egalité.


Povezano