Program u sklopu izložbe Filmska komuna Rožava: Oblici slobode

U četvrtak 24. listopada u 20 sati u Galeriji Nova otvara se izložba Filmska komuna Rožava: Oblici slobode. U dijalogu s izložbom grčke kustosice iLiane Fokianaki o video produkciji kolektiva Filmska komuna Rožava koji svojim kulturno-političkim djelovanjem aktivno pridonosi Rožavskoj revoluciji, u Galeriji Nova odvija se program seminara, predavanja, razgovora i projekcija.

Program se oblikuje u relaciji prema otvorenim pitanjima i temama Rožavske revolucije koja je trenutno na udaru američkog neokolonijalizma i taktika Erdoganovog režima.

četvrtak 24/10/2019.
18.30 predavanje Umjetnost propaganda u 21. stoljeću
Umjetnik Jonas Staal predstavit će svoju istoimenu recentno izdanu knjigu Propaganda Art in the 21st Century. Lažne vijesti, alternativne činjenice i doba postčinjeničnosti (post-truth) su termini koji jačaju autoritarne i ekstremno desne režime u cijelom svijetu. No, demokracije nikad nisu bile oslobođene propagande: prvi moderni ured za propagandu osnovan je u Velikoj Britaniji, a propagandu naširoko upotrebljavaju zapadne demokracije u trenutnom ratu protiv terorizma. Koja je uloga umjetnosti i kulture u ovoj propagandnoj borbi od ekstremne desnice do progresivne ljevice te kako se nove stvarnosti zamišljaju, vizualiziraju, izvode i oživljavaju neka su od pitanja kojima će se baviti predavanje.

četvrtak 24/10/2019.
20:00 otvorenje izložbe uz kustosko vođenje s iLianom Fokianaki u 20:30


petak 25/10/2019.
19.00 seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija
Seminar u kojem sudjeluju Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmidt osmislila je iLiana Fokianaki u relaciji sa širim temama čija je ishodišna točka Rožavska revolucija. Kroz nju se prelamanju mnoge važne teme: od kolapsa ideje demokracije i propadanja države, redefinicije odnosa čovjeka i prirode te feminističkih vrijednosti intersekcionalnosti koje se odmiču od eurocentrične neoliberalne ideje feminizma. Seminar te teme povezuje s umjetničkim praksama koje zanima kolektivno djelovanje te istraživanje lokalnih i mikro struktura moći kao prijedloga protiv trenutnih hegemonija.  

utorak 12/11/2019.
19.00 Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin: Bitka za Rožavu 
U sklopu programa bit će prikazana Bitka za Rožavu, četvrta epizoda dokumentarne serije Kurdi autora Jerka Bakotina i Nikole Kuprešanina nastale u produkciji Restarta za HRT. Nakon prikazivanja bit će održano predavanje i diskusija u sklopu koje će autori nastojati objasniti aktualnu geopolitičku situaciju u Siriji te približiti kurdski revolucionarni pokret u Rožavi, odnosno sjevernoj i sjeveroistočnoj Siriji. 

Više o programu možete pronaći ovdje.

Izložba je otvorena do 30/11/2019, radno vrijeme Galerije Nova: utorak – petak 12.00 do 20.00, subota 11.00 do 14.00 sati.Povezano