Priče Židova u Muzeju osobnih priča

Foto: Miroslav Sikavica

Izložba “Priče Židova” održat će se u Kulturnom centru Osijek 25.9.2020. s početkom u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 16.10. i moguće ju je pogledati radnim danom od 15 do 20 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Priče Židova, nakon Priča Roma, druga je izložba nastala kao rezultat projekta “Štruca kulture” sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Fade In u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Gradom Osijekom, Romskim resursnim centrom iz Darde i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka.

Izložba “Priče Židova” realizirana je u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka, uz podršku njezinih članica i članova, a tematizira opiranje nestajanju židovske zajednice u Osijeku. Osobni narativi posjetiteljima izložbe govore o načinu na koji, u suvremenom hrvatskom društvu, Židovi promišljaju svoj identitet, što ih zaokuplja u svakodnevici, kako se odnose prema naslijeđu Holokausta i naslijeđu svojih obitelji, a kako s izazovima koje postavljaju novi nacionalizmi i ideologije.

Nakon dobrih reakcija tijekom i poslije izložbe “Priče Roma”, ova će prikazati osobne narative kako bi se stvorio prostor za bolje upoznavanje bogatstva židovske zajednice u Osijeku te da se ujedno ukaže na aktualne izazove, suoči s prošlošću i otvore vidici u smjeru poštovanja različitosti u društvu. 

U subotu, 26. rujna na Trgu Vatroslava Lisinskog 1 otvoren je i Muzej osobnih priča, muzejsko – galerijski prostor u kojem će se predstaviti osobne priče Osječanki i Osječana, predstavnika nacionalnih manjina koje žive u Osijeku.


Povezano