Prevencija rodno uvjetovanog nasilja: razvoj javnih politika u Hrvatskoj

Prema podacima Eurostata, 28% žena u Hrvatskoj je tijekom svog života doživjelo nasilje od svojeg intimnog partnera. Svaka treća žena doživjela je neki oblik seksualnog zlostavljanja na poslu. Preko 50% žena žrtava ubojstva u proteklih 5 godina ubio je njihov intimni partner.

Hrvatska je donijela vrlo napredan paket kaznenopravnih mjera koje uključuju i femicid, a sve je veći udio kaznenih postupaka zbog nasilja u obitelji nasuprot prekršajnima. No, uz sustav kažnjavanja počinitelja, društvo se treba angažirati u prevenciji nasilja i zaštiti žrtve. Što činimo i što bismo kao društvo trebali činiti kako bismo učinkovitije prevenirali rodno uvjetovano nasilje i podržali žrtve?

Akademija za politički razvoj poziva vas na otvoreni panel u sklopu projekta Women in the Lead 2 pod naslovom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja: razvoj javnih politika u Hrvatskoj”, koji će se održati u četvrtak, 16. svibnja 2024. u Uraniji (Kvaternikov 3, Zagreb).

Na panelu sudjeluju:

  • Snježana Vasiljević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Vedrana Šimundža Nikolić, Ministarstvo pravosuđa i uprave
  • Sanja Bezbradica Jelavić, Autonomna ženska kuća
  • Ana Pecotić, #Spasime inicijativa

Moderatorica: Ivana Novoselec

Zbog ograničenog broja mjesta u publici, svoj dolazak prijavite putem Google obrasca: https://forms.gle/hxYzqcAX2uS5XCSUA


Povezano