Premijera kratkometražnog filma ‘Voštana figura’ Vesne Mačković

Premijera kratkometražnog filma ‘Voštana figura’ nagrađivane hrvatske umjetnice Vesne Mačković održat će se 14. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u dvorani Gorgona. Program svečane premijere započinje u 18h, a vodi ga glumac Vilim Matula.

Film je nastao u ljeto 2017. godine za vrijeme putovanja u New York u kojem je Mačković izvodila niz umjetničkih performansa – pozirajući kao “voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku” na raznim javnim njujorškim lokacijama izazivajući reakcije prolaznika.

„Na putovanje i umjetničko djelovanje van Hrvatske odlučila sam se zbog nevidljivosti svoje umjetnosti u domovini. Kao okosnicu svog performansa simbolično sam odabrala voštanu figuru jer se one izrađuju samo za bitne i vidljive.“

Vesna Mačković. 

Podsjetimo, Vesna Mačković dobitnica je THT@MSU nagrade za video rad ‘Pozdrav’ nakon koje je uslijedio i poziv jednog od najvažnijih redatelja suvremenog kazališta, Amerikanca Roberta Wilsona. Vesna je odabrana između 700 kandidata za boravak u rezidenciji Watermill, gdje su joj podignuli repliku sisačke željezare u kojoj je performans izvorno radila.

Osim u Americi, Mačković je s priznatim umjetnicima radila u Brazilu, Kazahstanu, Rusiji te Italiji, dok se za vidljivost u svojoj rodnoj zemlji još uvijek mora boriti. Premijera filma, na kojem je surađivala s redateljicom Lidijom Špegar, snimateljem Mladenom Ergićem te montažerkom Ivom Ivan prilika je da se šira javnost upozna s djelovanjem ove svestrane i međunarodno nagrađene umjetnice (Međunarodna nagrada za audio fikciju, New York za radiofonijsku dramu ‘Krleža, stani u red!’).

Nakon projekcije filma i razgovora s umjetnicom, premijerno će biti predstavljeni i njeni digitalni crteži koje će posjetitelji moći kupiti na licu mjesta. Sav prihod od prodaje digitalnih crteža ide umjetničkoj organizaciji ARKTIK – Institut za budućnost koju je Mačković osnovala kako bi umjetnost učinila dostupnom svima, a za koju priprema i crowdfunding kampanju sljedeće godine, o kojoj će također biti riječ na razgovoru nakon prikazivanja kratkog filma.


Povezano