Vesna Mačković

Foto: Ana Opalić

Autorica, izvođačica i producentica u predstavama suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka.

Osnivačica je umjetničke organizacije “ARKTIK – Institut za budućnost” koja za misiju ima stvaranje socijalno osvještenih aktivističkih umjetničkih projekata.

Dobitnica 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak.

Nagrađena u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikcijuu kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence college za radiofonijsku dramu ‘Krleža, stani u red!’.

Rezidentica u Robert Wilson’s Watermill centru u New Yorku u ljeto 2017. pri čemu stvara performans inspiriran videom “Pozdrav” u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku u ovu svrhu.

Predstavljala Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti s prijenosom uživo na 20-ak europskih i sjeverno-američkih radio postaja u organizaciji Hrvatskog radija.

Autorica je kratkog filma “Voštana figura” koji dokumentira njene performanse na ulicama New Yorka 2017. godine., te plesnog filma “Ekstremna rutina” koji propituje svakodnevne manje i više ekstremne rutine civiliziranog čovjeka. Autorica je i eksperimentalnih videa u kojima kombinira tehniku 3D animacije sa snimljenim materijalima: “Screen saver (Čuvarica zaslona)” i ”Migrirati ili ne migrirati”.

U Hrvatskoj surađivala s: Montažstrojem, IMRC-om, Bacačima sjenki, Alenom i Nenadom Sinkauzom, Vedranom Hlebom, Anom Horvat, Ivanom Lušičićem Liikom, alternativnim rock bendom Radost!.

Nastupala na 4 kontinenta i surađivala u New Yorku, Moskvi, Petrogradu, Kazahstanu i Brazilu. Nastupala u međunarodnom triju improvizirane glazbe s austrijskom električnom violinisticom Mijom Zabelkom i ruskim pijanistom Romanom Stolyarom, a u Kazahstanu kreirala projekt eksperimentalnog zvuka s članovima ansambla Eegeru i glumicom Zhanel Sergazina.

Suosnivačica je edukativnog programa PAP (Performing Arts Program) sa Žakom Valentom koji se odvija u MSU, Zagreb od 2015. 

Pokrenula je inicijativu ‘Umjetnost dostupna svima‘.

Detaljni pregled umjetničkog rada dostupan je na službenoj web stranici.


Povezano