Predstavljen online program 18. ZFF-a

Boris T. Matić, Katarina Crnčić, Lana Matić, Hrvoje Laurenta (foto: Samir Cerić Kovačević)

U svjetlu stalnog porasta broja novozaraženih koronavirusom te s ciljem očuvanja zdravlja publike i festivalske ekipe, Zagreb Film Festival svoje će osamnaesto izdanje u potpunosti održati online, na platformama kinoeuropa.hr & croatian.film.

“Nalazimo se na pragu punoljetnosti, i baš kao svaki tinejdžer koji ulazi u svijet odraslih našli smo se pred potpuno novim izazovima. Ove godine tako neće biti nekih događaja uživo koji dodatno oplemenjuju našu festivalsku priču, ali zato će biti onog najvažnijeg – sjajnih filmova sa svih strana svijeta, čiji je broj isti kao i lani. Oko stotinu filmova rasporedili smo u četiri natjecateljska programa – dugometražnu konkurenciju, međunarodnu kratkometražnu konkurenciju, konkurenciju domaćih kratkih filmova Kockice i program Ponovno s nama, dva popratna programa – Velikih 5 i Festivali pod reflektorom – te program festivala KinoKino, koji se ove godine održava pod kapom ZFF-a,” izjavio je direktor festivala Boris T. Matić.

Matić se osvrnuo i na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: “U posljednjih godinu dana tragali smo za novim i zanimljivim debitantskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta i na kraju između velikog broja pregledanih odabrali filmove koje danas predstavljamo. U dugometražnu konkurenciju uvrštena su dva filma čiji redatelji pripadaju kinematografijama zemalja koje nam nisu često na filmskom radaru, a zajedničko im je i to što političke i povijesne teme stavljaju u kontekst humora i fantazije. Palestinski film i aktualni predstavnik te zemlje u utrci za strane Oscare, Gaza mon amour u režiji braće Tarzana i Araba Nassera, zaigran je prikaz modernog života pod okupacijom koji otkriva kako čak i najljepšu ljubavnu priču može dokrajčiti represivna država. Glavne uloge u ovoj satiri o ljubavi i potisnutoj žudnji ostvaruju zvijezde popularnih serija Salim Daw (Fauda) i Hiam Abas (Nasljeđe). Sirotište (The Orphanage) afganistanske redateljice Shahrbanoo Sadat gorko-slatka je priča o odrastanju u Afganistanu tijekom sovjetske okupacije krajem 80-ih godina prošlog stoljeća ispripovijedana kombinacijom bolivudske fantazije, folklora i na trenutke bolnog realizma. Film je premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

Tri filma u glavnom programu priče su o junakinjama koje se mijenjaju, sazrijevaju i emancipiraju u novom, nepoznatom i ne uvijek dobronamjernom okruženju.

Pitanje granice između prisilnog i dobrovoljnog seksualnog odnosa u priči o 15-godišnjoj skijašici Lyz i njezinu starijem treneru (Jérémie Renier – Kriminalci na godišnjem, Nepoznata djevojka) postavlja sportska drama Slalom, debitantsko ostvarenje francuske redateljice Charlène Favier iz ovogodišnje službene selekcije Cannesa. Film je snimljen na očaravajućim padinama francuskog skijališta Les Arcs, koje je poslužilo R. Östlundu kao kulisa za film Turist.

U zanimljivoj studiji karaktera, filmu Influencerica (Sweat) švedsko-poljski redatelj Magnus von Horn pozabavio se emocionalnim i psihičkim posljedicama neprestane izloženosti zvijezde društvenih mreža. Pratimo tri dana u životu megapopularne fitness-influencerice Sylwije (Magdalena Kolesnik) tijekom kojih nestaju slojevi s njezine besprijekorne fasade. Film Influencerica osvojio je glavnu nagradu festivala u Chicagu, a bio je uvršten i u službenu selekciju ovogodišnjeg Cannesa.

Na putu osobne transformacije zatječemo i junakinju filma Pari grčkog redatelja iranskog porijekla Siamaka Etemadija, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu. Pari je priča o potrazi majke, muslimanke iz Irana, za sinom koji je nestao za vrijeme studija u Grčkoj. U novom i njoj potpuno nepoznatom svijetu Pari je prisiljena odbaciti slojeve svog starog identiteta, pa i one koji su je oblikovali kao uzornu i poslušnu suprugu.

U konkurenciju međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteno je 12 naslova, a među njima su dva nastala u hrvatskoj koprodukciji: Svi psi odlaze nagrađivane islandske filmašice Ninne Pálmadóttir (Castor Multimedia) te Srna mađarskog redatelja Istvána Hevesija (Eclectica). Selekcija uključuje Ne želim zaboraviti redatelja Sameha Alae, prvi egipatski film nakon pedeset godina koji je uvršten u kratkometražnu konkurenciju Cannesa, gdje je i nagrađen Zlatnom palmom za najbolji kratki film; kolumbijski Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffon, koji je proglašen najboljim filmom venecijanskog programa Horizonti, te film Praznina ruskog redatelja Antona Sazonova, koji je nagrađen za režiju u Locarnu. S Tjedna kritike u Cannesu dolazi i francuski film Dustin redateljice Naïle Guiguet; iz kratkometražne konkurencije Cannesa grčki film Autocesta 65 redateljice Evi Kalogiropoulou, a iz Venecije portugalski film Smjena redateljice Laure Carreira, koji je ujedno nominiran za Europsku filmsku nagradu. U utrci za Zlatna kolica u kratkometražnoj konkurenciji nalaze se i bugarski film redateljice Kristine Spasovske Matica, nizozemski Putem redateljice Marit Weerheijm, turski Mamaville redateljice Irmak Karasu i srpski Pred nama Aleksandra Adžića.

Filmovi će biti dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od 18:00 sati na dan početka prikazivanja do 18:00 sati idućeg dana, a moći će se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske.

Cijena ulaznice za pojedini naslov iznosi 26 kuna za dugometražne filmove iz natjecateljskog programa, program Ponovno s nama i Velikih 5. Cijena ulaznice za naslove iz programa festivala KinoKino iznosi 20 kuna. Kratkometražni filmovi iz međunarodnog programa i Kockica te filmovi iz programa Festivali pod reflektorom moći će se pogledati besplatno.

Pojedinačne ulaznice moguće je kupiti neposredno prije projekcije na www.kinoeuropa.hr. Festivalski paketi ulaznica (paket Glavni program, paket Ponovno s nama, paket Velikih 5 i KinoKino Maratonac) dostupni su u pretprodaji na kupiulaznicu.zff.hr. Kupnjom festivalskih paketa Mastercard® i Maestro® karticama online na kupiulaznicu.zff.hr ostvarujete pogodnosti.

Cjelokupni program i informacije o ulaznicama pronađite na službenoj stranici ZFF-a.


Povezano