Predstavljanje rezultata istraživanja o uvjetima rada u neprofitnom sektoru

Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista – SKUPA, sindikat radnica_ka u neprofitnim organizacijama i organizacijama civilnog društva, 10. studenog 2023. u 9:00 organizira predstavljanje rezultata istraživanja „Iskustva i uvjeti rada u neprofitnom sektoru“ koje je proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u suradnji sa sindikatom SKUPA, Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Zakladom Friedrich Ebert (FES).

Istraživanje uvjeta rada u udrugama provedeno je s ciljem dubljeg razumijevanja karakteristika i uvjeta rada u sektoru neprofitnih organizacija te njihova unaprjeđenja. Na inicijativu i u suradnji sa sindikatom SKUPA, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu proveo je, od srpnja do rujna 2023. godine, anketno istraživanje na uzorku od 1.075 radnika_ca iz 643 udruge i umjetničke organizacije.

Nalazi istraživanja pružaju nove uvide u različite aspekte kvalitete zaposlenja, uključujući vrstu ugovora i sigurnost zaposlenja te plaće i materijalna prava radnika i radnica u udrugama. Poseban naglasak stavljen je na teme koje se odnose na radno vrijeme, poput fleksibilnosti radnog vremena i postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života te situacije koje uključuju povrede radničkih prava i izlaganje neželjenom ponašanju na radnom mjestu.

Dizajnom istraživanja obuhvaćeno je i pitanje izgorijevanja (eng. burnout), odnosno prevencije izgorijevanja u neprofitnom sektoru, a fokus analize bio je na usporedbi iskustva zaposlenih u organizacijama iz različitih djelatnosti, na različitim radnim mjestima te, gdje je bilo moguće, usporedbi sa zaposlenima u Hrvatskoj u drugim sektorima.

Nakon predstavljanja istraživanja slijedi razgovor s hrvatskim zastupnicima_ama u Europskom parlamentu o položaju radnica_ka u neprofitnom sektoru te o tome kako financiranje iz Europskih fondova utječe na njihove uvjete rada.

Program:
09:00 – Registracija
09:30 – Uvod o sindikatu SKUPA i ciljevima istraživanja
10:00 – Predstavljanje rezultata istraživanja – Katarina Jaklin (IDIZ) i Jasna Račić (IDIZ), SKUPA i SSSH
11:45 – Pauza
12:00 – Razgovor s EU parlamentarcima_kama – položaj radnica_ka u organizacijama civilnog društva i utjecaj EU fondova

Za sudjelovanje se prijavite putem obrasca: https://forms.gle/Asg4DCYMvafzgryXA.


Povezano