Poziv za sudjelovanje na projektu Glasne i jasne!

U sklopu projekta Glasne i jasne! magazin Bona organizira radionice pisanja publicistike i umjetničke kritike u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Stvarajući prostor za razvijanje novih feminističkih glasova, magazin Bona je od osnivanja nastojao pružati mogućnost za međusobnu edukaciju novinarkama, autoricama, teoretičarkama i aktivistkinjama, kako na redovnoj bazi – uređivanjem radova za štampano izdanje, tako i kroz eksperimentalni program mentorstva.

Pozivamo studentice humanističkih i društvenih nauka te novinarke i kritičarke na početku karijere da nam se pridruže na radionicama pisanja gdje ćemo razgovarati o etički i rodno odgovornom novinarstvu, feminističkoj umjetničkoj kritici te o dužim novinarskim, analitičkim i kritičkim formama pisanja.

Cilj nam je otvoriti prostor mladim autoricama bez obzira na njihovo prethodno iskustvo u objavljivanju. Ono što tražimo jeste ljubav prema pisanju i interes za publicistiku i (prevashodno književnu) kritiku, te društveno-političku stvarnost i kulturnu scenu – gdje je feministički pogled potrebniji nego ikad!

Ukoliko te zanima književnost savremenih spisateljica na prostoru zajedničkog jezika, nervira te mizoginija i seksizam u medijima, želiš izraziti svoj stav spram društvenih, političkih ili kulturnih događanja ili, jednostavno, želiš pisati, ali još tražiš svoj glas – javi nam se!

Prijava treba sadržavati kratku biografiju (do 200 riječi), primjer prethodnog rada – ako postoji (novinarstvo, analitički tekstovi, umjetnička kritika ili književni radovi) te motivacijsko pismo u kojem trebaš navesti koja forma te zanima (publicistika ili kritika), te koje su teme kojima se želiš baviti.

Prijave su otvorene do 27. siječnja. Šaljite ih na adresu redakcija@bonamag.ba

Predmet e-maila treba biti Prijava za radionice projekta Glasne i jasne


Povezano