ARKTIK – Institut za budućnost: Poziv za produkciju radova

Ovaj poziv dio je IF festivala – Cjelogodišnjeg festivala postavljanja pitanja, a svrha mu je omogućavanje umjetnicima/cama da smanje ili uklone financijske barijere pri realizaciji svojih programa (radova/radionica).  

Nekoliko je principa na kojima ovaj festival počiva i na kojima trebaju počivati prijedlozi projekata. Upoznajte se detaljno s njima kako bi vaš prijedlog bio što kvalitetniji:

 1. Inicijativa “Umjetnost dostupna svima” www.uds.arktik.eu
 2. Misija i ciljevi postavljeni pri osnutku neprofitne umjetničke organizacije ARKTIK  – Institut za budućnost www.arktik.eu/arktik-sto-kako-i-zasto

Ovaj poziv je trajan. Na vama je samo da pošaljete ideju. S odgovorom se javljamo triput godišnje, a ako vidimo da je neki rad veoma zanimljiv, važan i bavi se tematikom koja je goruća, tada odgovor šaljemo odmah. 

ARKTIK pozitivno diskriminira neočekivane kombinacije, lucidnu umjetnost, eksperimentalne identitete. 

 • Prihvaćamo ideje iz svih područja umjetnosti: ples, glazba, slikarstvo, kiparstvo, multimedija, kazalište, film…
 • Cijenimo inovativnost i otvoren um kada je riječ o metodama i tehnikama. Suvremena tehnologija pozitivno je diskriminirana. 
 • Poželjno je da radovi budu prilagodljivi online formi izlaganja.
 • Cilj je da projekti budu društveno angažirani, da šalju socijalno osviještenu poruku, da promišljaju svijet, da govore u ime onih koji to ne mogu.
 • Na ovome linku nalazi se kalendar IF festivala. Napominjemo kako, budući da je ovaj poziv dio IF festivala, prijavljeni radovi moraju biti vezani uz jedan od datuma i tema ponuđenih u kalendaru IF festivala, a ako neki društveno važan datum odnosno tema nedostaju slobodni ste sugerirati da ih uvrstimo.

Što sve prijava treba sadržavati?

 • Portfolio vezan uz vrstu umjetnosti za koju se natječete s najmanje 3 rada, a ako ste početnik/ca (dobrodošli ste!) odnosno nemate 3 rada za pokazati, tada od očekujemo skicu, odnosno draft prijedloga. Ako i imate portfolio, svejedno se nemojte ustručavati poslati svoju skicu ideje koju prijavljujete jer vam time šanse rastu da brže i bolje usvojimo što želite kreirati. Primamo skice u formatu koji će najbolje približiti ideju i metodu vašeg rada pa je tako preporučeno da izvedbeni umjetnici šalju video ili zvuk, vizualni video ili fotografije, književnici primjer teksta itd. Za one koji imaju portfolio vezan za vrstu umjetnosti za koju se natječu naglašavamo da suhi popis radova bez najmanje 3 linka na kojima ih možemo pogledati barem djelomično, podrazumijevaju da ne možemo znati što i kako radite i tada se morate prijaviti sa skicom prijedloga. Vaše portfelje ne gledamo reda radi nego nas zanima što je u njima realno.
 • Motivacijsko pismo isključivo u formi videa do maksimalno 1 minute u kojem se trebate ukratko predstaviti i uvjeriti nas zašto baš vaš rad trebamo odabrati. Ovdje je mašta itekako dobrodošla, nemojte se ustručavati opustiti i biti svoji, upravo to i cijenimo ovdje.
 • Pisani koncept od maksimalno 1 stranice teksta, dodatne stranice mogu sadržavati skice, dapače.
 • Informaciju o planiranom prostoru za rad koji mora biti u vašoj produkciji jer mi nemamo prostor za rad. Troškovnik, budžet razvrstan u iznosima po vrstama troškova:
  • minimalni traženi budžet (uključuje i druge izvore financiranja i/ili kompromis oko same produkcije projekta) – ako ga dodijelimo onda se obvezujete da projekt zaista ide u produkciju.
  • idealni budžet – u budžetu gledamo i ocjenjujemo Vaš pristup produkcijskoj kvaliteti, promidžbi rada, javnoj promociji teme rada i viziji mogućnosti života ovog rada barem neko vrijeme nakon isteka potpore.

Obrazac za prijavu nalazi se na sljedećem linku https://forms.gle/9n7iLtDPmjhoZaRz7


Povezano