Poziv srednjoškolcima: Sat (anti)ratne povijesti s Barbarom Matejčić

Sliku rata i sjećanje na rat u Hrvatskoj kreirali su u mnogome muškarci-ratnici. Ta je slika herojska i u njoj su mjesto našli oni koji su dali živote u borbi, oni koji su uništili najviše tenkova, oni koji su oslobodili teritorij. Slave se vojne operacije, veličaju se pobjede. Antiratni, mirovni glasovi vojnika i njihovo traumatično iskustvo ratovanja ne oblikuju službenu kulturu sjećanja na Domovinski rat.

„Satom (anti)ratne povijesti“ želimo da se u tu sliku rata uključe i glasovi branitelja koji na rat gledaju kao na zlo i patnju kako bi, prvenstveno, mlađe generacije uvidjele kompleksnost i užas rata te da na branitelje ne gledaju kao na heroje kojima su to bili „dani ponosa i slave“, već kao na ljude koji su u tom užasu proživljavali strah, patnju, neizvjesnost, gubitke – najgore dane svoga života. Želimo podsjetiti da je rat uvijek zlo i da su i vojnici žrtve toga zla te nam je cilj da se promiču antiratne vrijednosti, a ne vrijednosti rata.

Zbog toga novinarka Barbara Matejčić u suradnji s udrugom K-zona organizira „Sat (anti)ratne povijesti“, predavanje branitelja koji će govoriti iz svog višegodišnjeg iskustva sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će učenici srednjoškolskog uzrasta moći pitati sve što ih zanima.

Predavanje će se održati 18. veljače u 18 sati u prostoru DKC Šesnaestica u Ozaljskoj 16 u Zagrebu.     

Pozivamo srednjoškolce zainteresirane za temu da prijave svoje sudjelovanje na predavanju do 14. veljače na email barbara.matejcic@gmail.com.

Zbog epidemioloških mjera primit ćemo najviše desetero sudionika/ca. Predavanje će biti tonski snimano te će naknadno biti dostupno online u formi školskog sata u trajanju od 45 minuta. No neće biti video snimke, niti je potrebno da su imena sudionika javna, ta odluka je na vama.


Povezano