Tribina “Povratak u javnost: ženski dnevnici i zapisi prve polovice 20. stoljeća”

Susan B. Anthony Papers: Daybook and Diaries, 1856.-1906.

Festival povijesti Kliofest 2022. u četvrtak, 19. svibnja 2022. u 18:00, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice, organizira tribinu Povratak u javnost: ženski dnevnici i zapisi prve polovice 20. stoljeća

Sudjeluju: Lucija Bakšić, Marijana Kardum i Ana Rajković Pejić, a moderira Renata Jambrešić Kirin.

Izravni povod tribini su rad Lucije Bakšić na knjizi Marije Vinski Velik je misterij života. Dnevnik 1917-1934. i Marijane Kardum na dnevniku Vinke Bulić te knjiga Ane Rajković Pejić Dugi ženski marš: položaj radnica i ženski aktivizam u Hrvatskoj između dvaju svjetskih ratova, kao i skori izlazak hrvatskog izdanja knjige o ženama u ustaškom pokretu Martine Bitunjac, koja će se tribini pridružiti u pisanom obliku.

Prilika je to za afirmiranje njihova doprinosa povijesti žena i rodnoj povijesti te još jedno podsjećanje na važnost tog polja koje u hrvatskoj historiografiji oduvijek ima ambivalentnu poziciju.

Na tribini će autorice govoriti o tome kako je izgledao njihov ulazak u povijest žena i rodnu povijest te što im je donio u profesionalnom smislu, zatim o egodokumentima – posebno ženskim dnevnicima – i pitanju „povratka u javnost“ žena koje su istraživale. Bit će riječi o tome prevladavaju li istraživanja povijesti žena u prvoj polovici 20. stoljeća u odnosu na druga razdoblja, potom o nezaobilaznom doprinosu Lydije Sklevicky, kao i intersekcionalnim i drugim teorijskim pristupima. Autorice će reći nešto više i o svojim daljnjim istraživačkim planovima.


Povezano