Portreti slavnih fotografkinje Brigitte Lacombe u rujnu stižu u Zagreb

Zagreb je u rujnu ugostio jednu od najuglednijih svjetskih fotografkinja Brigitte Lacombe čiji su radovi bili predstavljeni na izložbi pod nazivom ‘Cinema/Portraits’ u Francuskom paviljonu u periodu od 13. do 28. rujna.

Lacombe je izložila 40 fotografija velikoga formata, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, a prikazuju rijetke i intimne trenutke iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pritom pogled iznutra na kinematografiju.

Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima kao što su Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze, kao i te zbog portretiranja glumaca i glumica tijekom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih, među kojima su Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert i Joaquin Phoenix.

Njezini radovi izloženi su u PHILLIPS Galeriji u New Yorku, Parizu i Londonu, šangajskom centru fotografije u Kini, u Sotheby’s Galeriji u Londonu i Qatar muzeju u Dohi. Fotografije Brigitte Lacombe objavljuju i časopisi Vanity Fair, Elle, GQ, New Yorker, Harper’s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, ‘M’ Le Mondeu, Zeit i mnogi drugi, a fotografirala je i mnoge reklamne kampanje za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome.


Povezano