Popratni program 17. Human Rights Film Festivala

Scena iz filma U boli ćeš rađati djecu

Početak prosinca u Zagrebu i Rijeci rezerviran je za festival autorskog angažiranog filma – 17. Human Rights Film Festival (1-8/12/2019 Zagreb, Rijeka). U glavnom filmskom programu prikazat će se novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica, a popratni program je sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija o gorućim ljudskopravaškim temama među kojima se posebno ističu masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu te tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom “Pravda za djevojčice”.

Iz popratnog programa izdvajamo sljedeće:

U organizaciji udruge Kulturtreger književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020 i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti – Egipat i uz književni, publici ponuditi i filmski program. Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. Filmski program sastoji se od pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira.

U srijedu, 4. prosinca od 17-21 sat u Dokukinu KIC održat će se tribina Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici? i prikazati dokumentarni film Na rubu (The Brink) redateljice Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće i notornoj figuri Trumpovog unutarnjeg kruga suradnika koji su doveli krajnje desnu ideologiju u najviše redove američke politike. Na panelu nakon filma pričat će se o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima u suvremenom političkom kontekstu te kakvi su trendovi u Hrvatskoj. Na panelu će govoriti komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan, a razgovor će moderirati politička novinarka Đurđica Klancir.

U četvrtak, 5. prosinca u 19 sati HRFF u suradnji s udrugom RODA u kinu Tuškanac prikazuje dokumentarni film U boli ćeš rađati djecu autorice Ovidie koji donosi razgovore sa svim akterima nasilja pri porodu: sa žrtvama, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za nasilje na porodu. Dokumentarna istraga seže daleko u povijest prava žena kako bi se lakše razumjeli začeci ovog sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se kako drugačiji modeli, poput poroda izvan rodilišta i primaljska skrb, mogu biti dio rješenja. Nakon filma održat će se panel diskusija.

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak, 3. prosinca organizira tribinu Svijet po mjeri djevojčica inspiriranu kampanjom “Pravda za djevojčice”, a govorit će o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

Glavni i popratni program odvijaju se u kinu Tuškanac i Dokukinu KIC. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.


Povezano