Politička škola 2019. – poziv za sudjelovanje

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je ideja “svijeta umjetnosti” kao zasebne sfere, odvojene od društva, puka fraza? Zanima te doznati više o konceptu autonomije umjetnosti, umjetničkog genija ili talenta? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Želiš čuti više o realno postojećim socijalizmima od mantre da je socijalizam utopija? Smatraš da je žensko pitanje neodvojivo od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Želiš čuti više o povijesti feminizma u okvirima međunarodnog socijalističkog i radničkog pokreta? Prepoznaješ snagu sindikalnog udruživanja, ali te muči pitanje radničke borbe i organiziranja u suvremenim uvjetima? Ide ti na živce što te desničari i zagovornici kapitalizma nadjačaju u raspravama?

Prijavi se na sudjelovanje u programu Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane!

Namjera ovog obrazovnog programa jest ponuditi uvid u kritiku političke ekonomije, osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalizma te u osnove socijalizma kao njegove alternative, uz poseban naglasak na ulogu i mjesto umjetnosti u njima.

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) strukturirana je u 4 trodnevne sesije (vikendom) uz pozvane izlagače, a održava se od 1. ožujka do 19. svibnja 2019. Izlaganja će biti popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi, kao i terenskim predavanjima na području Zagreba. To podrazumijeva pripremu za svaki susret, kao i volju za sudjelovanjem u kolektivnom radu.

PROGRAM

1. tematski blok: Kritika kapitalizma (1. – 3. 3. 2019.)
2. tematski blok: Povratak socijalističke vizije (29. – 31. 3. 2019.)
3. tematski blok: Historijski revizionizam (26. – 28. 4. 2019.)
4. tematski blok: Radničko i umjetničko organiziranje (17. – 19. 5. 2019.)

UPUTE ZA PRIJAVU

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2019) do 5. 2. 2019.

Više informacija pronađite na FB eventu.


Povezano