Teorijsko-diskurzivni program 13. Subversive Festivala

U drugom tjednu 13. Subversive Festivala počinje teorijsko-diskurzivni dio programa koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene, a na predavanjima i panelima u sklopu Subversive Alter-ekonomskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom Kreativni neposluh sudjelovat će dvadesetak svjetskih intelektualaca i aktivistkinja.
 
Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje niza zanimljivih predavača, a program kreće u četvrtak, 10. prosinca u 20 sati uz uvodno predavanje pod naslovom Kapitalizam, rasa i izbori u SAD-u Davida McNallyja, profesora političkih znanosti, ekonomije i povijesti na Sveučilištu Houston. U svojem predavanju analizirat će predsjedničke izbore u SAD-u s obzirom na silnice rasiziranog kapitalizma u trenutku ekonomske i društvene krize. Posebna pozornost će se posvetiti društvenoj bazi „trampizma“, neuspjesima „neoliberalnog centra“ i oporbenoj snazi pobune pokreta Black Lives Matter u 2020. godini. Predavanje će moderirati Maja Solar
 
U petak, 11. prosinca u 19 sati održat će se predavanje pod naslovom Budućnost kapitalizma leži u ravnoteži međunarodne moći profesorice na Sveučilištu Manitoba i autorice niza važnih studija i knjiga Radhike Desai koja će se osvrnuti na nastanak neoliberalnog financijskog kapitalizma i svjetske kreditokracije te iznijeti svoje opservacije u vezi novog hladnog rata protiv Kine koji će sila koja ubrzano propada povesti protiv druge sile u porastu. On će zasigurno biti nepredvidljiv, očajnički i opasan čin, ali i znakovit. Kako se ravnoteža okreće u prilog planirane tržišne ekonomije, sve je izvjesnije da će se socijalizam ponovno pojaviti na svjetskom političkom obzoru. Predavanje će moderirati Mario Kikaš.
 
Istoga dana u 21 sat slijedi predavanje Marxova ekologija i povratak prirode u kojem će marksistički ekolog i profesor sociologije John Bellamy Foster govoriti o povezanosti ekologije i socijalizma. Najrevolucionarnije koncepcije ekologije koje promiču dijalektička poimanja prirode i društva, crpe inspiraciju iz klasičnog marksizma. Realnosti klimatskih promjena i pandemije COVID-19 pokazale su nam da su nekadašnje proklamacije o “ljudskom osvajanju prirode” uglavnom bile iluzorne, a održivost se pokazuje kao nužni uvjet nastavka ljudskog razvoja, pa čak i opstanka. Predavanje će moderirati Tomislav Medak.
 
U subotu, 12. prosinca u 17 sati razgovarat će se s renomiranim francuskim piscem i redateljem Éricom Vuillardom koji je 2017. osvojio prestižnu književnu nagradu Goncourt. Predstavit ćemo hrvatski prijevod njegove knjige Rat siromaha u izdanju udruge Bijeli val koja organizira Subversive Festival. Ovo intrigantno prozno djelce iz 2019. godine donosi priču o seljačkoj pobuni u Njemačkoj u 16. stoljeću, predvođenoj Thomasom Müntzerom. Iako je priča smještena u izmješteni povijesni kontekst, knjiga je zamišljena kao pokušaj rasvjetljavanja specifičnih uzroka i dinamike pokušaja obespravljenih da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke. Razgovor će moderirati Leonardo Kovačević.
 
Istoga dana u 20:30 sati održat će se predavanje Heteronacionalizam vs. homonacionalizam vs. kvir internacionalizam povjesničara i politologa Petera Druckera koji će govoriti o povezanosti queer i antikapitalističkog otpora. U istočnoeuropskim zemljama vladajuće desne stranke koriste napade na LGBTIQ+ zajednice kao glavne mobilizirajuće ideologije. Zapadnoeuropski i EU političari zauzvrat pribjegavaju “homonacionalističkim” napadima koji spajaju obranu neoliberalizma i buržoaskih demokratskih prava s hvalospjevima na račun vlastite „tolerantne“ nacionalne kulture. Iako navodni protivnici, heteronacionalizam i homonacionalizam hrane se jedan drugim. Predavanje će moderirati Mia Gonan.
 
Ovogodišnji Alter-ekonomski forum tematski fokusira postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost. Na online panelima koje će moderirati Dimitrije Birač diskutirat će vodeća imena europske ljevice i članovi projekta ReCommons Europe, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe te drugog Manifesta internacionalne ljevice: Utjecaj europskih politika na globalni Jug i potencijalne alternative čije hrvatske prijevode predstavljamo u izdanju Subversive Festivala. Na prvom panelu u nedjelju, 13. prosinca u 19 sati nastupit će Costas Lapavitsas, Catherine Samary Agnes Gagy, a na drugom panelu u ponedjeljak, 14. prosinca 19 sati sudjeluju Eric Toussant, Dominic Amandla, Mats Lucia Bayer i Tijana Okić.
 
Povodom desetogodišnjice smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića, Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović uredili su zbornik tekstova u časopisu Up&Underground Critical Theory Dossier u izdanju udruge Bijeli val i Subversive Festivala, a predstavit će ga u sklopu panela Privilegija manjine koji će se održati u utorak, 15. prosinca u 19 sati Kulturno informativnom centru (KIC).
 
Radomir Konstantinović beskompromisno se odupirao svakom obliku politike identiteta i nije pristajao na bilo kakav model sistematske dovršivosti zbog čega je njegov intelektualni rad nužno je dolazio u sukob s projektima političkog djelovanja koji su formu podređivali sadržaju, eksperimentalno institucionalnom, estetsko etičkom, a moguće postojećem.
U panelu će sudjelovati Bora Ćosić, Lana Molvarec, Dubravka Bogutovac, Nenad Rizvanović Tomislav Brlek, a bit će dostupan za gledanje i putem streaminga.
 
* Zbog iznenadne bolesti povjesničar i autor knjige Planet slumova Mike Davis morao je otkazati svoje najavljeno predavanje na temu Geopolitika koronavirusa u svjetlu američkih izbora te će se predavanje održati u novom terminu krajem prosinca ili početkom siječnja o kojem će publika biti na vrijeme obavještena.
 
* Publika će također naknadno biti obavještena i o terminima razgovora s renomiranim francuskim piscima i filozofima Geoffreyjem de Lagasneriejem i Marie-Jose Mondzain koji će predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja svojih knjiga Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning i Može li slika ubiti?


Povezano