Izložba i predavanje: Planet, People, Care – It Spells Degrowth!

U sklopu 9. međunarodne konferencije o odrastu, koa je usmjerena na potencijale socio-metaboličke transformacije koju naša društva trebaju poduzeti da bi se vratila u razumne okvire unutar ograničenja planeta, politologinja i kustosica Françoise Vergès će u razgovoru predstaviti hrvatski prijevod njenog ogleda Dekolonijalni feminizam i svoja promišljanja kolonijalnih početaka univerzalnih muzeja poput Louvrea.

Razgovor je uvod u izložbu “Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast!” na kojoj izlažu Marwa Arsanios, Željko Beljan, Marina Naprushkina, Rupali Patil, Dan Perjovschi, Selma Selman, Marko Tadić i Cecilia Vicuña. Izložbu je kurirala Ana Dević / WHW.

Izložba iznova promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji nepravedne i ekstraktivističke logike neoliberalnog poretka. Umjetnice/ke uključene u izložbu zanima rekonfiguracija novih subjektiviteta promišljanjem zajedničkih dobara, ponovnim korištenjem, prenamjenom, agitiranjem i dijeljenjem, kao i pokretanjem novog imaginarija kroz kolektivnu želju, radost i solidarnost. Dio izložbe bit će predstavljen i na glavnoj lokaciji konferencije na Zagrebačkom velesajmu gdje in situ intervencije i projekti umjetnika Željka Beljana i Marka Tadića stvaraju situacije usmjerene na interakciju i igru.

Prateći program Degrowth Week Festivala zagrebačkoj publici nudi niz besplatnih kulturno-umjetničkih, diskurzivnih i aktivističkih sadržaja: filmski program o temi okoliša, izložbu, izvedbe i predavanja. Raspored u pdf formatu preuzmite ovdje. Cijeli program pogledajte ovdje. Poslijepodnevni programi su besplatni.

Radno vrijeme izložbe u HDLU-u: sri – pet: 11 – 19h / sub – ned: 10 – 18h


Povezano