Peti trijenalni festival Ekstravagantna tijela dolazi u znaku Ekstravagantne ljubavi

Maja Smrekar (foto: Manuel Vason)

Peti po redu festival Ekstravagantna tijela smješta fokus na kompleksnost ljubavi kao emotivne i seksualne kategorije na međi požude i prijateljstva. Festival se održao u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla od 18. rujna do 10. listopada, a okupio je preko 30 međunarodno priznatih umjetnika, istraživačica i znanstvenika iz Hrvatske, regije i svijeta koje na festivalsku problematiku odgovaraju interdisciplinarnim, interaktivnim, ambijentalnim instalacijama, videoradovima, fotografijama, umjetničkim knjigama, manifestnim proglasima, predavanjima i performansima.

Izložba Ekstravagantna ljubav centralni događaj festivala

Kustoski tim čine svjetski renomirani umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie te KONTEJNER-ove kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović.

Želimo istražiti ljubav izvan uobičajenog i prikazati ekstravagantne dimenzije ljubavi. Upravo taj vid ljubavi ne može biti bolje prikazan nego kroz umjetnost. Držeći se tradicije trijenala Ekstravagantnih tijela koja govore o granicama između normalnog i patološkog u domenama našeg života; kao što su tjelesnost, izgled, ponašanje, seksualnost ili stil života, nastavljamo ispitivati te granice u iskazima ljubavi.

Izložba Ekstravagantna ljubav predstavit će 23 umjetnička rada te renomirane svjetske umjetnike i umjetnice: Annu Dumitriu (UK) koja istražuje odnos prema zaraznim bolestima, sintetičkoj biologiji i robotici, Martu de Menezes (PT) koja nastoji pokazati da se nove biološke tehnologije mogu koristiti kao novi umjetnički medij; stručnjaka za eksplicitno prikazivanje fluidne pornografije Andyja Wallwhorea (US) i književnicu Ginu Rottweiler (PT/GD), umjetnika, istraživača i predavača Borisa Debackerea (BE) i Jerryja Gallea (BE), umjetnika Shira Handelsmana (IL) koji u svojim radovima istražuje odnose zvučnih i vizualnih slika koristeći ljudske susrete i situacije koje postaju nadrealne i apsurdne, Charlotte Fuentes (FR), umjetnicu čija se praksa temelji na svakodnevnim izvedbama koje brišu svaku vrstu granica između života i umjetnosti; nezavisnu istraživačicu Zane Cerpina (NO) koja djeluje na području eksperimentalnih novih medija, elektroničkih umjetnosti i interaktivnih tehnologija, kulturalnog kritičara Danija Ploegera (NL), Margheritu Pevere (IT/DE) koja je na KONTEJNER-ovoj rezidenciji u Zagrebu razvila biokemijskog kiborga; umjetnicu Jaden J. A. Hastings (AU) koja se bavi sjecištima i međuigrom umjetnosti i znanosti, Beth Stephens i Annie Sprinkle (US) koje oprašuju pokret ekoseksa kroz umjetnost, teoriju, praksu i aktivizam, Jensu Christiana Bo Johansena (DK) i Saru Jurinčić (HR), Sinišu Labrovića (HR), kolektiv Ljubavnice (HR), Antoniju Bačić (HR), Josipa Pina Ivančića (HR), Vitra Drinkovića (HR), Dana Okija (HR) i Sandru Sterle (HR), Anu Sladetić (HR), Maju Smrekar (SI), Sašu Spačal (SI) i Darka Vukića (RS).

Performans Siniše Labrovića u trajanju od 24 sata

U sklopu trijenalnog festivala izvelo se osam ekstravagantnih performansa. Prije službenog otvorenja festivala, u Zagrebu su se 17. rujna izvela dva ekstravagantna performansa. Renomirani umjetnik Adam Zaretsky (US) u 12 sati na tržnici Dolac izveo je performans kozmetičkog tretmana korištenjem lipofekcije, dok su sudionici (uz suglanost) bili medicinsko-estetski modeli. Siniša Labrović (HR) na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati izveo je performans Ljubav prema osmijehu u trajanju od 24 sata.

Osmijeh je univerzalni izraz koji u svim kulturama na svijetu ima isto značenje. Izražava radost, dobrohotnost, prijateljstvo. Istraživanja otkrivaju da osmijeh podiže razinu endorfina, enzima sličnog opijatima koji ublažavaju bolove i popravljaju raspoloženje, kao i serotonina koji djeluje kao antidepresiv. Osmijeh također “jača imunitet i oslobađa nas stresa”.

Umjetnica Maja Smrekar (SI) na dan otvorenja izvela je performans „K-9_topologija: Hibridna obitelj“ – projekt koji se bavi teorijom postajanja životinjom te promišljanjem društvene i ideološke instrumentalizacije ženskog tijela i dojenja; dok je Betina Habjanič (SI) performansom „Ljubavni čin: Pogrebni marš“ intervenirala u suvremenu potrošačku kulturu. Na festivalu koji ispituje društvene, političke, kulturne i ekonomske pozicije, norme i identitete baveći se graničnim, pretjeranim, ekstravagantnim tijelima i umovima koja narušavaju ili izazivaju društvene strukture, svoje su performanse izveli i Branko Milisković (RS), autor koji sjedinjuje kabaret, operu, kazalište, fotografiju i film, dok mu se radovi naslanjaju na povijesne, često političke, događaje i propituju osjećaj kolektivne ili univerzalne memorije; Roce Canibal (ES), Julischka Stengele (AT) i Josip Pino Ivančić (HR).

Konferencija „Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi“

Konferencija „Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi“ organizirana u partnerstvu s Fotografskom udrugom Organ Vida, ugostila je 10 stručnjaka/kinja koje će temi ljubavi pristupiti iz različitih perspektiva. Umjetnice Jakub Ceglarz, Alisha Doody, Nataša Govedić, Dalila Honorato, David Ashley Kerr, Dunja Plazonja, Edy Poppy, Anastasia Starikova, Michela Villani i Adam Zaretsky razgovarale su o odnosu između ljubavi i seksualnosti te ljubavi i politike. Konferencija se održala u subotu 21. rujna s početkom u 12 sati u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Nakon konferencije, s početkom u 23 sata, u AKC Medika održala se glazbena večer za koju je bila zadužena Ćelija

Razgovori s umjetnicima i dokumentarni film

Osim centralne izložbe, performansa i konferencije, organizatori su pripremili Artist talk program koji je zainteresiranim posjetiteljima omogućio razgovor s umjetnicima koji sudjeluju u festivalskom programu. Artist talk održao se u petak, 20. rujna od 10 do 20 sati.

Goodbye Gauley Mountain (2014.), dokumentarni film koji objedinjuje aktivizam i seksualnost, prati kampanju umjetnica Beth Stephens i Annie Sprinkle. Vrativši se kući u Apalačko gorje u Zapadnoj Virginiji kako bi prosvjedovale protiv rudarske prakse pod nazivom mountaintop removal (MTR), koja je pogubna za okoliš i uključuje miniranje i uništavanje krajolika, umjetnice se zalažu za ideju Zemlje kao ljubavnice/ka – doslovno prigrljujući prirodni svijet. Dokumentarni film pokazuje kako borba za okolišnu pravdu može biti inkluzivna, seksi i zabavna, čak i kad smo suočeni s ekološkom tragedijom.

POP-IN store modnog brenda E.A. 1/1 S.V.

Modni brend E.A. 1/1 S.V. u suradnji s KONTEJNER-om u POP-IN storeu, prostoru unutar izložbenog prostora, predstavio je seriju modnih proizvoda dizajniranih posebno za izložbu Ekstravagantna ljubav. Tehnologija silikonskog iscjetka u transparentnoj i fluorescentnoj pojavnosti, po kojoj je brend prepoznatljiv, ovaj put je došla u kombinaciji sa serijom od deset erotskih crteža koji su tehnikom strojnog veza preneseni na odjevne predmete. Izvezeni motivi derivacije su erotskih crteža, od egipatskih i starogrčkih, sve do onih s početka 20. stoljeća.

Partneri festivala su Tehnički muzej Nikola Tesla (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Fotografska udruga Organ Vida (Zagreb), Muzej prekinutih veza (Zagreb), Akademija likovnih umjetnosti (Zagreb), E.A. 1/1 S.V. (Zagreb), Živa muzika (Zagreb), Ćelija (Zagreb), Galerija Kapelica (Ljubljana), siva) (zona (Korčula) i Platforma 9,81 (Split).

Radno vrijeme izložbe Ekstravagantna ljubav je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

Za više informacija posjetite internetsku stranicu, Facebook stranicu ili Instagram profil.


Povezano