Performativno predavanje Judith Raum: Zamršene tkanine

MSU Zagreb poziva vas na performativno predavanje Judith Raum o umjetničkom pogledu na tekstilni dizajn Otti Berger.

Predavanje praćeno video radom umjetnice i teoretičarke kulture Judith Raum kroz koje vlastitim glasom pripovijeda životnu i umjetničku priču najznačajnije hrvatske studentice na Bauhausu, profesorice tkanja i žrtve Auschwitza, Otti Berger.

Uvod na temu “Žene u Bauhausu” održat će Vesna Meštrić iz MSU-a. Predavanje je na engleskom, a ulaz je slobodan.

Tekstilna dizajnerica Otti Berger je, uz Guntu Stölzl i Anni Albers, bila jedna od središnjih osoba tekstilne radionice na Bauhausovoj školi u Dessauu. Osnivač Bauhausove škole Walter Gropius išao je čak tako daleko da industrijske materijale koje je ona dizajnirala nazvao najsavršenijom realizacijom ideje Bauhausa. Rođena je 1898. u Zmajevcu u Baranji, današnja Hrvatska, te je nakon studija na Akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu 1927. godine otišla u Bauhausovu školu, gdje je završila pripremni tečaj pod vodstvom Laszla Moholgy-Nagyja, tijekom kojeg se već pokazao njezin izraženi osjećaj za taktilne kvalitete materijala te se potom pridružila tekstilnoj radionici.

Njezini nacrti za uporabne materijale poput npr. materijala za tapeciranje namještaja, zastore i zidove svjesno su se ravnali prema industrijskim uvjetima proizvodnje te su unutar tekstilne radionice Bauhausove škole postavljali nova mjerila s obzirom na spoj eksperimentalnih procesa na tkalačkom stanu i industrijskih radnih procesa. U više teorijskih tekstova pisala je o specifičnim svojstvima različitih uporabnih tekstila te o odnosu između tekstila i arhitekture.

Nakon diplome 1930. godine, Berger je neko vrijeme radila u tekstilnoj radionici i paralelno je predavala u tekstilnoj radionici Bauhausove škole pod vodstvom Lilly Reich, sve dok na jesen 1932. godine u Berlinu nije otvorila vlastiti atelje za tekstil, koji je sama nazivala „laboratorijem“. Slijedila je faza tijesne suradnje s inovativnim tvrtkama za tekstil i unutarnje uređenje poput npr. tvrtki De Ploeg iz Nizozemske ili Wohnbedarf AG iz Švicarske. Otti Berger uspjela je postići da se prilikom prodaje njezinih tkanina mora navesti njezino ime te je nekoliko svojih tkanina i patentirala.

Međunarodni stručni časopisi pisali su o njezinim dizajnima za tkanine koji su se odlikovali neuobičajenim kombinacijama materijala i funkcionalno promišljenim spojevima koji su optički strukturirali materijal. No Carska komora kulture (njemački: Reichskulturkammer) oduzela je Otti Berger 1936. godine dozvolu za rad u Njemačkom Reichu zbog njezina židovskog podrijetla,. Otti Berger se nakon toga nije uspjela profesionalno etablirati u Engleskoj niti emigrirati u Ameriku. Nakon povratka svojoj obitelji u Hrvatsku 1938. godine, više nije uspjela napustiti zemlju. Ubijena je u Auschwitzu 1944. godine


Povezano