Performans Nike Rukavine: “Ne budi toliko emotivna”

Performans “Ne budi toliko emotivna” traje od 12 do 20 sati, a glavni dio performansa s participacijom publike izvodi se od 18,30 sati.

Rečenicu „Ne budi toliko emotivna“ upućivanu tijekom djetinjstva u različitim situacijama, umjetnica Nika Rukavina detektirala je kao presudnu u svom odrastanju te u načinu na koji se može (ne)nositi s emocijama. U osmosatnom performansu, u kamenu ploču kleše tu rečenicu izlažući se fizičkoj boli koja transferira nelagode i bol proživljene u djetinjstvu. No ovdje se radi o katarzičnom procesu prolaska kroz traumu od napornog klesanja u kamenu preko pažljivo izvedene pozlate slova do konačne destruktivne geste razbijanja. Autorica će također pozvati publiku na participaciju kreirajući prostor za oslobođenje od traume.

Rad je proizašao iz rada „Knjiga nevidljivih utjecaja“ u kojemu je autorica putem društvenih mreža sakupljala rečenice izgovorene ženama koje su utjecale na njihov život. Radi se o manipulativnim rečenicama po patrijarhalnim obrascima poput „šuti i trpi“, „ponekad je moran udrit, al’ srce mi se para“, „sama si izaberi šibu“, „ne plači, sve će to proći dok se udaš“, „ti nisi tu da misliš, nego da slušaš“, „to ne priliči jednoj curici“.

Nika Rukavina diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Članica HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se instalacijama, performansima, videom, slikarstvom, skulpturom i crtežom. Njezin interes obilježava bavljenje aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse, ali i teme iz područja psihologije i filozofije. Izlagala je u galerijama u Grazu, Beču, Ljubljani, Linzu, Salzburgu, Veneciji, Trstu, Rijeci, Zagrebu, Beogradu i u UK-u. Dobitnica je nagrade Ivo Kalina, nagrade Grada Rijeke za najbolju izložbu 2009.


Povezano