Osmi mart u Dokukinu

Ususret Danu žena, 8. ožujka, Restart Label i Dokukino KIC donose program sastavljen od biografskih dokumentaraca posvećenih pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama koje su obilježile kulturne živote svojih epoha i kojima je zajednički bio poriv ka kršenju tabua i prkošenju tuđim očekivanjima. Prikazat će se filmovi o slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath, Man Rayjevoj muzi i neustrašivoj fotografkinji Lee Miller, ali i o jednoj od najznačajnijih američkih feminističkih teoretičarki i aktivistkinja, bell hooks.

SYLVIA PLATH: POD STAKLENIM ZVONOM

4. 3. u 19 sati & 5. 3. u 19 sati

„Pišem samo zato što je glas u meni, glas koji se ne da utišati.“ Tim je riječima Sylvia Plath opisala sebe i svoju potrebu za pisanjem kada joj je bilo tek 15 godina. Tek 15 godina kasnije, 1963., isti taj glas doživjet će svoj tragični kraj, kada si mlada spisateljica oduzme život, malo nakon objave poluautobiografskog romana ‘Stakleno zvono’. Film Terese Griffiths polazi od „neobičnog sparnog ljeta“ 1953. godine i prvi razotkriva priču u pozadini antologijskog romana koji je srušio mitove o ženama, raskrinkao rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas. Naracija Maggie Gyllenhaal vodi nas kroz rekonstrukcije koje se nižu, neobjavljena pisma i fotografije, te razgovor s kćeri Sylvije Plath, Friedom Hughes, u dirljivom portretu nadarene umjetnice. Nakon projekcije u petak 4. ožujka slijedi razgovor u kojem će sudjelovati sveučilišna profesorica, književna i kulturna teoretičarka Maša Grdešić i jedna od urednica portala Muf i Krilo Lana Pukanić.

UHVATITI LEE MILLER

5. 3. u 20:15 sati

Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac ‘Uhvatiti Lee Miller’ istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice.

BELL HOOKS: KULTURNA KRITIKA I TRANSFORMACIJA

6. 3. u 19 sati

bell hooks (1952 – 2021) bila je jedna od najznačajnijih američkih feminističkih teoretičarka i aktivistkinja. Objavila je više od 40 djela u kojima pokazuje kako feminizam ne pripada samo intelektualnim elitama, već doista pripada svima, kako sugerira i naslov njezine slavne knjige ‘Feminizam je za sve: strastvena politika’, te se zalaže za uključivanje glasova crnih žena i žena radnica. Dokumentarni diptih ‘bell hooks: Kulturna kritika i transformacija’ razmontirava stereotipne prikaze rase, spola i klase u medijima. U ovom dvodijelnom filmu koji je podrobno ilustriran sa slikama koje analizira bell hooks iznosi uvjerljivu argumentaciju za transformativnu moć kulturne kritike kroz konkretnu analizu osoba i tema kao što su slučaj O.J. Simpsona, Madonna, Spike Lee i gangsta rap. Svrha kulturne analize, tvrdi, trebala bi biti proizvodnja prosvjećenih svjedoka – publika koje se znanjem i otporom hvataju ukoštac s reprezentacijama koje sačinjavaju naše kulture. Projekcija se organizira u suradnji s Centrom za ženske studije. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju novinarka Snježana Pavić, kustosica Leila Topić, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac i redatelj Viktor Zahtila.

ulaznice: www.dokukino.net


Povezano