Okrugli stol: Politika i religije u sekularnoj državi

U sklopu serije okruglih stolova pod nazivom “Politika i religije u sekularnoj državi”,  u organizaciji Udruge Protagora i Pokret za sekularnu Hrvatsku, u četvrtak, 13. prosinca 2018. održao se okrugli stol “Utjecaj crkvenog nauka o prezervativima na zdravlje tinejdžera u Republici Hrvatskoj.”

Sudionice okruglog stola bile su:
Lana Bobić, feministička teologinja,
• dr. sc. Marijana Bijelić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
Roberta Šarkanji-Golub, dr. med., spec. kliničke citologije,
• dr. sc. Jasenka Grujić Koračin, ginekologinja.

Moderirala je Zdenka Stilinović.

Budući da u našim javnim školama ne postoji sustavni program spolnog odgoja i s obzirom na to da se seksualnost tabuizira kroz nastavu vjeronauka, naši mladi zapravo ostaju zakinuti za važne informacije o tome kako zaštiti sebe i svoje partnere/partnerice nakon što postanu spolno aktivni.

Katolička crkva ima jasno određen stav o upotrebi kontracepcije, a samim time i prezervativa, odnosno o zabrani upotrebe istih, kao i o apstinenciji kao jedinoj opciji zaštite od začeća i spolno prenosivih bolesti. Smatramo nerazumnim negirati činjenicu da mladi ljudi sve ranije postaju spolno aktivni jer to samo može pridonijeti sve većem širenju spolno prenosivih bolesti, neželjenih maloljetničkih trudnoća i drugih povezanih problema.

Cilj okruglih stolova istog naziva, a različitih tema bio je objasniti koliki je utjecaj tzv. Vatikanskih ugovora na sve sfere života građana i građanki Republike Hrvatske, te podići svijest javnosti o razlozima i nužnosti raskida spomenutih ugovora.


Povezano