Okreni se, H&M! – Akcija za prava radnika/ca u H&M-ovom proizvodnom lancu

Hrvatska koalicija međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign(CCC) koju čine Novi Sindikat i Hrvatski centar za radničku solidarnost(HCRS) poziva vas na akciju unutar globalnog tjedna akcije u sklopu kampanje “Okreni se, H&M!”. Akcija će se održati u subotu, 24. i nedjelju, 25. studenog od 9 do 17 sati, ispred H&M-ove trgovine na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića, Zagreb).

Prilikom akcije ispred H&M-ove trgovine bit će postavljen štand koji će služiti za informiranje građana/ki o uvjetima rada u H&M-ovom proizvodnom lancu. Dijelit će se letci, prikazivati informativne video prilozi i prikupljati potpisi za peticiju za isplatu dostojanstvenih plaća radnicima/ama H&M-a.

DETALJNIJE O KAMPANJI

Clean Clothes kampanja – međunarodna organizacija nevladinih udruga i sindikata koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji – pokrenula je 1. svibnja 2018. kampanju „Okreni se, H&M!“ usmjerenu protiv jednog od najvećih svjetskih kapitalističkih trgovačkih lanaca, budući da H&M nije održao obećanje dano 2013. godine – da će do 2018. isplatiti dostojanstvene plaće radnicima/ama u svom proizvodnom lancu.

U studenom 2013. godine H&M je objavio strateški plan pod naslovom “Karta do dostojanstvenih plaća u tekstilnoj industriji” koji je trebao osigurati strukturu za isplatu dostojanstvenih plaća svim radnicima/ama zaposlenim kod njegovih dobavljača. Radi se o 850.000 radnika/ca koji/e su proizvodili 60 posto H&M-ovih proizvoda u pogonima „zlatnih“ ili „platinastih“ dobavljača. Pet godina poslije jasno je da je H&M otišao u krivom smjeru – daleko od osiguranja dostojanstvenih plaća za radnike/ce, čak je sa svoje web stranice uklonio dokumente u kojima nedvosmisleno obećava isplatu.

Aktivisti/kinje Clean Clothes kampanje izašli su na teren kako bi provjerili stanje u tvornicama dobavljača. Između ožujka i lipnja istraživači/ce su razgovarali/e sa 62 radnice i radnika u Bugarskoj, Turskoj, Indiji i Kambodži. Rezultati su poražavajući – u sve četiri zemlje plaće su daleko ispod iznosa potrebnog za dostojanstven život, a najveći jaz postoji u Bugarskoj gdje radnici/e primaju svega 10 posto od procijenjene dostojanstvene plaće; mnogi intervjuirani radnici/ežive ispod linije siromaštva; broj odrađenih prekovremenih sati nerijetko prelazi zakonski maksimum, a sati se često ne plaćaju po zakonu ili se uopće ne plaćaju; rad nedjeljom je uobičajen među intervjuiranim radnicima/ama; radnici/e često ne znaju na koji način im se obračunavaju plaće; slučajevi onesviješćivanja događaju se na svakodnevnoj bazi u mnogim tvornicama; radnici/e u svim istraženim tvornicama boje se organizirati u sindikate, a u dvije od šest tvornica uprave su aktivno radile na suzbijanju sindikalnih aktivnosti. Sve to pokazuje način na koji se vrši akumulacija kapitala od strane vodećih multinacionalnih privatnih kompanija – brutalnom eksploatacijom radničke klase diljem svijeta.

Stoga Clean Clothes Campaign od H&M-a zahtjeva:
1. isplatu dostojanstvene plaće za radnike koji proizvode H&M-ovu odjeću
2. transparentnost – neka H&M javno iznese podatke o tome koliko radnici/e zarađuju bez prekovremenih sati i bonusa, kako se računa cijena rada, kako H&M računa „pravednu dostojanstvenu plaću“ i koliko ona iznosi za svaku državu
3. poštivanje zakona (po pitanju prekovremenih sati, minimalnih plaća itd.)
4. osiguranje prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje
5. osiguranje sigurnih radnih uvjeta i zaustavljanje prakse rada preko ugovora na određeno, kao i prakse tzv. rada na poziv (on-call work, oblik rada na veoma kratko vrijeme ili bez predvidivog trajanja odrade posla, pri kojemu poslodavac nema obavezu osigurati određeni broj sati rada).

Kako bi napravila snažan pritisak na H&M, Clean Clothes kampanja pokreće globalni tjedan akcije unutar kojega će aktivisti CCC-a iz raznih zemalja svijeta (Njemačka, Nizozemska, Italija, Indija, Kambodža…) različitim akcijama iznijeti zahtjeve prema H&M-u.

Dođite, informirajte se i potpišite peticiju koja ima već više od 130.000 potpisa.

Više informacija o ovoj akciji moŽete potražiti na Facebook stranici događanja.

Povezano