Od jutra ću stat’ – perspektive ženskog štrajka

Godine 2016. kada je u Zagrebu organiziran prvi Noćni marš, više od 100 000 Poljakinja izlazi sa svojih radnih mjesta i maršira protiv zabrane abortusa.

Štrajkački se val širi na Argentinu, Italiju, Brazil, SAD, Meksiko i desetke drugih zemalja. Iduće godine različite nacionalne feminističke akcije ujedinjuju se u transnacionalni pokret upravo 8. marta, inzistirajući na ponovnoj politizaciji ovoga datuma.

Je li ženski štrajk moguć i u domaćem kontekstu? Tko bi ga organizirao i protiv koga bi bio usmjeren? Kako odgovoriti na krizu socijalne reprodukcije? Na koji način ujediniti borbu za radnička prava, borbu za reproduktivna prava i onu protiv nasilja nad ženama? Kako politizirati feminističku borbu i uvesti feminističke principe u sindikalne akcije?

Na tribini sudjeluju: Ana Tuškan iz Sindikat hrvatskih učitelja, Lina Gonan iz Fematika i Ivana Živković iz Faktiva. Tribinu moderira Vedrana Bibić iz tjednika Novosti, a organiziraju je feministički kolektiv fAKTIV i Centar za ženske studije.


Povezano