Neprofitni mediji na rubu živčanog sloma

U sklopu programa medijske pismenosti K-zone, za kraj godine pripremile smo vam razgovor o jednoj prilično depresivnoj temi – stanju neprofitnih medija u Hrvatskoj.

Neprofitni mediji nikad nisu uživali osobito razrađen i dugoročan sustav javnog financiranja, zbog kritički nastrojenih tekstova i istraživačkog novinarstva često su na udaru vlasti, a nisu im skloni ni komercijalni mediji jer im navodno oduzimaju njihov komad kolača (informacije radi, Ministarstvo kulture je 2015. za komercijalne medije izdvojilo preko 160 milijuna kuna, a za neprofitne tek 5 milijuna kuna).

Međutim, u proteklih nekoliko godina neprofitni mediji, uključujući VoxFeminae, suočeni su s dodatnim ograničavanjem prostora za djelovanje. Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović 2015. ukinuo je institucionalnu potporu, čime su brojni portali dovedeni na rub egzistencije, a novinar/ke i urednice/i na rub (ili preko ruba) sagorijevanja.

Trenutna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije poništila Hasanbegovićevu odluku (unatoč tome što si je u titulu dodala i “medije”) i nastavlja donositi začuđujuće odluke i mjere. Uz to se godinama odugovlači s donošenjem medijske strategije i novog Zakona o medijima te raspisivanjem natječaja Mediji zajednice (ESF) o kojem je ovisilo preživljavanje velikog broja neprofitnih medija. Kada su se konačno dogodili, rezultati tog natječaja izazvali su brojne kritike s obzirom da je jedan od dobitnika potpore bio desničarski portal Priznajem.hr poznat po širenju fake newsa.

Povrh toga, kataklizmična 2020. godina s pandemijom je donijela daljnje negativne posljedice po neprofitne medije: strah od gubitka posla, intenzivniji radni tempo i psihološki pritisak.

Ima li nade za neprofitne medije, što nas očekuje u budućnosti i je li pametnije da naprosto odustanemo i odemo čuvati ovce na Velebitu umjesto da sjedimo za laptopom, piskaramo o ljudskim pravima i nadamo se da to što radimo ima nekog prokletog smisla?

O ovoj temi razgovaraju Tihana Bertek, izvršna urednica portala VoxFeminae koja će nam otkriti kakvo je stanje u Voxu, i Luka Ostojić, prekaljeni freelancer, kritičar, novinar i urednik. Bio je izvršni urednik časopisa Zarez i glavni urednik portala Booksa. Autor je knjige Upomoć, pročitali smo knjigu! (2018.) i urednik monografije Kinokluba Zagreb (2019.)

Razgovor će se održati putem platforme Zoom, a moći ćete ga pratiti i uživo na našoj Facebook stranici.

Link za registraciju: https://zoom.us/meeting/register/tJAkcO2srD8uH9zbKb7FZx16hrOFqfn-Wj7_

Meeting ID: 949 7442 4458

Program se odvija u sklopu društveno-kulturnog centra Šesnaestica, koji financijski podupiru Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba. DKC Šesnaestica korisnica je potpore Zaklade Kultura Nova.


Povezano