Mjesec LGBTIQ ponosa 2022.

I ove godine, već tradicionalno, Zagreb Pride organizira niz javnih, kulturnih i zabavnih događaja kojima obilježavamo Mjesec LGBTIQ ponosa.

Mjesec ponosa započeo je isticanjem zastava duginih boja, zastava boja naših zajednica i identiteta, kao i zastava Zagreb Pridea na glavne gradske trgove povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT). Zastave se redovito ističu 15. godinu za redom, od 2007., na inicijativu, u organizaciji i o trošku Zagreb Pridea i Organizacijskog odbora Povorke ponosa. 

Zastavama zauzimamo i stvaramo prostore slobode, prostore koji bi trebali biti sigurni i slobodni od mržnje i nasilja, ali i kakve u našem gradu zaslužujemo svih 365 dana u godini,” ističu iz Zagreb Pridea.

Kulturni, umjetnički i aktivistički program sastoji se od filmskih projekcija koje u središtu imaju trans tjelesnost i ispisivanje trans povijesti te okruglog stola predstavnika i predstavnica regionalnih prajdova, posvećen obilježavanju 20. obljetnice prve zagrebačke Povorke ponosa, ali i najavi EuroPridea koji će se u rujnu održati u Beogradu.

Dva stručna predavanja dotaknut će neke vrlo aktualne queer teme: državni teror nad LGBTIQ zajednicom u Putinovoj Rusiji te ulogu vjerskih zajednica i crkava u mobilizaciji konzervativnih društvenih pokreta u jugoistočnoj Europi.

Dio programa posvećen je angažiranom okupljanju LGBTIQ zajednice, od queer noćne žurke, preko kolektivne izrade transparenata do bubnjarske radionice za predstojeći zagrebački prajd.

Mjesec ponosa okrunit ćemo Povorkom ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji koja će se održati u subotu 4. lipnja 2022.

Cjelokupni program Mjeseca ponosa pronađite na stranici Zagreb Pridea.


Povezano