Mia Maraković – Kut

U srijedu, 5. prosinca s početkom u 19 sati u Galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110, Zagreb) održat će se otvorenje izložbe ‘Kut’ autorice Mije Maraković. Izložba ostaje otvorena do subote, 8. prosinca, radnim danom od 18 do 20 sati, a subotom od 11 do 14 sati.

Tko je autorica ovog rada? Kako je nastajao? Pitanja su koja se nameću dok stojimo pred umjetničkim djelom, finalnim proizvodom izloženim u sterilnom galerijskom prostoru, izdvojenim iz svog prirodnog okruženja i odvojenim od tvorca. Često o autoru/ici ne znamo više od teksta koji nam je uručen na izložbi. Lijepo napisanog, ispoliranog i pročišćenog teksta.

Okrećući se od dovršenog i stavljajući naglasak na proces, mijenu, promišljanje, kontinuitet, Mia Maraković svojim djelima pristupa na drugačiji način, preispitujući sebe i svoju umjetnost. Suočava se s vlastitim očekivanjima intervenirajući u specifičan medij, koji nadograđuje mapirajući svoju realnost na nekoliko razina, transformirajući neželjene knjige i bolne uspomene u svoje dnevnike. Mjestimično prozračan spoj književnosti i likovnosti pretače se u crnilo brutalne doslovnosti, neposrednosti i autorefleksije.

Umjetnica likovne dnevnike radi posljednjih pet godina, a odlukom da ih javno izloži nepovratno se ogoljava pred galerijskom publikom, nepatvoreno iznoseći svoje strahove, nesigurnosti, bol, radosti i sanjarenja. Ispreplitanjem dviju nominalno dominantnih formi, poigrava se semantikom i uvodi promatrača u sferu intimističkog, navodeći ga na suočavanje sa samim sobom kroz svojevrsni terapijski proces, koji prilikom stvaranja dnevnika proživljava i umjetnica. U istinskoj i sirovoj formi ona progovara o svojoj ranjivosti, oslikava, šara, postavlja dovitljiva pitanja o ljubavi i prolaznosti, savjetuje se i ispisuje motivacijske poruke, nadvijajući se svojom osobnošću nad svakom stranicom, tako pobuđujući iluzornu bliskost s promatračem, spram svakodnevice obilježene emocionalnom otuđenošću.
Petra Šarin

Mia Maraković (1990.) stekla je naziv magistre edukacije likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na pedesetak skupnih izložbi i održala šest samostalnih. Dobitnica je Rektorove nagrade 2016. godine za projekt Život ispod sunca i posebne nagrade na izložbi Student International Art Biennal u Skopju 2017. godine.

Više informacija o izložbi možete potražiti na Facebook stranici događanja.

Povezano