Meduza – plesni film Martine Granić

Plesni film „Meduza” kroz tri poglavlja — Sestre, Ljubavnici i Prijatelji — prepričava grčki mit o Meduzi, jednoj od Gorgona, čudovišnoj ženi koja je svojim pogledom pretvarala ljude u kamen. Film Meduzu smješta u suvremeno doba gdje njezina tragedija postaje vidljiva, tužna i opasna — izdana je od sviju, odbačena i izobličena. Kao takva predstavlja crnu stranu svačije priče. Narativ govori iz njenog tamnog pogleda na vlastitu sudbinu mitskog stvorenja u koje je pretvorena, ali zbog čega u konačnici postaje besmrtna.

Rasvjetljavanjem mitološkog lika Meduze iz očiju suvremenog promatrača i odbacivanjem klasičnih rodnih stereotipa, ovaj film upravo promišlja njezinu osobnu traumu. Meduzina povreda postaje osviještena i uvažava se zadnjih nekoliko godina novim čitanjem mita, što daje i novi pogled na razloge zašto je uopće Atena kaznila Meduzu pretvorivši je u Gorgonu i zašto je Perzej, nakon što joj je odrubio glavu, stavio njezino naličje na štit kao svoju ultimativnu amajliju. Meduza danas postaje simbol opasne prijetnje namijenjene odvraćanju drugih opasnih prijetnji. Film na ispovijedan način ukazuje na Meduzinu unutarnju bol nanijetu nepravdom koja se uzastopno dešavala po samoj inerciji njezinog života već unaprijed predodređenog nemilosrdnom društvenom okolinom u koju je bila uronjena.

Trajanje: 20 minuta

Ulaz: slobodan

Radi ograničenog broja mjesta molimo da svoje rezervacije mjesta za projekciju javite na e-mail: info@urania.hr, u predmet e-maila navedite MEDUZA.


Povezano