Izložba: Marta Stražičić – Evgenia308

Otvorenje izložbe Marte Stražičić – EVGENIA308 održat će se u utorak, 12.3. u 19h u Galeriji VN (Ilica 163a).

EVGENIA308 je projekt koji prikazuje svijet kukaca, koji su napustili more i kopno, te prešli u digitalno stanje kako ne bi izumrli u današnjici, preusmjeravajući svoju smrtnost u tehnologiju. Svijet ima dvije razine koje se mogu istraživati koristeći HTC VIVE opremu za virtualnu realnost. 3D kukci su veliki objekti modelirani prema karakteristikama postojećih vrsta i spekulaciji njihovog izgleda kroz proces digitalne evolucije.

Činjenica da poradi tehnologije, zapostavljamo svoje odnose unutar realnog prostora, nije nepoznata. Na svom sam primjeru primijetila da nemam istu poveznicu s prirodom vlastitog tijela kao prije. Otuda proizlazi moja fascinacija s HD01 digitalnim radovima. U suvremenom trenutku digitalne su teksture dostojne refleksija stvarnih tekstura prirode koje mogu secirati, približiti, povećati i istražiti. Osim toga, digitalne su teksture svakodnevno prisutne, za razliku od stvarne prirode koja je postala luksuz. Provođenje vremena u prirodi danas ubrajam u takozvano slobodno vrijeme, dok je 3D, iako je to nešto što volim, zapravo, težak proces učenja, tj. rad, posao koji zahtijeva golemu količinu vremena.

Razlika između svakodnevnog gradskog života i života u prirodi sve je veća u suvremenom društvu. No, ljudi često nadoknađuju svoj interes za provođenje vremena u prirodi snimajući druge vrste, kao na primjer paukove, i potom pohranjujući snimke online, gdje se taj sadržaj širi brzinom koja pobjeđuje prodaju ulaznica bilo kojeg muzeja. Danas odnos prema prirodi možemo pogledati, također, kroz dispozitiv neplaniranog digitalnog pejzaža na društvenim stranicama02, koje se bave isključivo rebloganjem ili dokumentacijom kukaca / svojih odnosa s njima.


Povezano