Marš za ženska prava u Zadru

Međunarodnim danom žena prisjećamo se žena koje su zahtijevale i krvavo nam izborile humanije uvjete rada, kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na slobodno odlučivanje o majčinstvu i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu.

Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonjere. Ružama i bombonjerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini!

Žene u odnosu na muškarce u Hrvatskoj imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti i nižu mjesečnu zaradu. Žene češće rade na nepuno radno vrijeme uz prekide u radnom odnosu. Žene se ispituje o planiranju trudnoće i odbija zaposliti zbog iste. Žene imaju manji broj godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. Žene su i dalje neravnopravne na tržištu rada!

U 80% ili više veza zaposlene žene većinom ili isključivo obavljaju sve rutinske (svakodnevne) kućanske poslove. Na svake 4 zaposlene žene njih 3 gotovo samostalno mentalno i emocionalno brinu o kućanstvu u kojem žive sa svojim partnerom. Zbog toga žene često rade pod znatno većim stresom, primorane su pronalaziti dodatne izvore prihoda te nerijetko moraju znatno usporiti napredovanje u karijeri ili obrazovanju. Prema zakonima RH, zakonski skrbnici, najčešće biološki otac i majka, JEDNAKO su odgovorni za brigu o djeci kao i o nemoćnim članovima obitelji, no briga za djecu najčešće je rad koji obavljaju žene.

Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubili su njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe. Od ukupnog broja slučajeva obiteljskog nasilja evidentiranih u sustavu socijalne skrbi, u 72% slučajeva žrtve su bile ženske osobe, a u 87% počinitelji su bili muškarci. Žene u bolnicama proživljavaju bolne postupke bez anestezije, a stotine koje su progovorile o nasilju u rodilištima naziva se preosjetljivima. Žene nemaju pristup informacijama, seksualnoj edukaciji, besplatnoj i pouzdanoj kontracepciji niti siguran i dostupan pobačaj. Nasilje nad ženama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava!

Odbijamo trpjeti! Odbijamo šutiti! Dosta nam je proživljavanja života kao sluge i žrtve! Dosta nam je da drugi govore u naše ime, ali ne i u našem interesu!

Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj! Sve žene, sve majke i sve radnice!

Zato dođite u nedjelju da i mi budemo žene koje su se borile za pravdu i osigurale bolji život generacijama žena iza nas!

Nedjelja, 16:00h, Trg pet bunara.

Marš na Marš!


Povezano