Marina Rajšić: Print Screen

Prostorna instalacija Print Screen mlade riječke umjetnice Marine Rajšić održava se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) od četvrtka, 1. travnja 2021. do do 22. travnja. Radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Knjiga Johna Bergera Načini gledanja započinje riječima: „Gledanje prethodi riječima. Dijete gleda i prepoznaje slike prije nego što progovori“. Berger nastavlja, „riječima mi objašnjavamo svijet, ali gledanjem pronalazimo svoje mjesto svijetu.“ Ljudi su strastveni oko pronalaska svog mjesta u svijetu. Zato je ono što gledamo izrazito važno, jer nas to određuje, smješta nas u društvo, u svijet. Određuje horizont naših očekivanja, određuje naše raspoloženje koje je odraz našeg odnosa prema očekivanjima koja stvaramo.

No, ne stvaramo sami ta očekivanja, društvo stvara uloge za koje prolazimo audicije, određuje standarde vrijednosti i vjerovanja, fizičkog izgleda, radnih navika, intelektualnih sposobnosti, oblika potrošnje i još mnogo čega drugoga. Naravno, nisu samo slike instrumenti ovog procesa, svoju ulogu imaju riječi, ritmovi, melodije, mirisi i okusi, a odvijaju se u obitelji, školi, među vršnjacima, susjedima, sugrađanima.

Danas u tom procesu sve značajniju ulogu imaju strojevi, algoritmi koji nam serviraju informacije u formi slika, zvukova i riječi putem velikih i malih računala. Ekrane računala i mobitela gledamo neprekidno, svakodnevno. Te su slike organizirane oko naših individualnih interesa, tu se nalazimo u središtu svijeta kojeg sami stvaramo.

Marina Rajšić svojom instalacijom Print Screen kreira simulaciju virtualnog/cyber prostora u fizičkom prostoru, prostoru galerije. Autorica Print Screenom rasprostire i raslojava radnu površinu računala kako bi ukazala na osobine umrežene javnosti koja je važan faktor u određenju njezinog mjesta u svijetu. Radi se o sadržaju koji je široko dostupan i prisutan, ali u ovoj određenoj kombinaciji postaje jedinstven i intenzivan tako da emocionalno, intelektualno i fizički utječe na posjetitelja izložbe, ali i na samu autoricu rada kao pripadnicu današnje generacije.


Povezano