Maja Čule: umjetničko istraživanje povezanosti queer i internetskih mreža

Za program Galerije Močvara umjetnica Maje Čule predstavlja umjetničko istraživanje Elektroničke, video instalaciju temeljenu na istraživanju o povezanosti queer i internetskih mreža.

Predstavljeni radni dokumentarno-fikcijski materijali priprema su za njen eksperimentalni film inspiriran radom grupe “Elektroničke vještice” iz 1994. godine. Fascinirane mogućnostima širenja informacija putem e-maila odlučuju se na pokretanje edukacije koja savladavanjem računalnih vještina ženama omogućuje širu participaciju u javnom životu. “Elektroničke vještice – komunikacijska tehnologija za žene” bio je prvobitni naziv radne grupe koja je osmislila priručnik za edukaciju o upotrebi Zamir mreže te organizirala edukaciju o korištenju e-maila na radionicama za više od stotinu žena uključenih u aktivističke projekte u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Cilj edukacije bio je demistificirati informacijske tehnologije kao isključivo mušku domenu te pomoći ženama oko prevladavanja manjka samopouzdanja pri njihovom korištenju. Početnu tjeskobu i skepticizam pratile su jednako tako znatiželja i entuzijazam.

Strategije Elektroničkih utemeljene su na cyberfeminističkim principima, podržavanjem informatičke pismenosti kao osobnog i političkog odgovora na novu tehnološku svakodnevicu. Ova inicijativa uz elektroničku diskusijsku listu Zamir/women predstavlja prve primjere cyberfeminističkih praksi u regiji. Instalacija Elektroničke zamišljena je kao fikcijska nadogradnja i interpretacija lokalne cyberfeminističke povijesti devedesetih. Koristeći se arhivskim materijalima, Maja Čule nas vraća u vrijeme prvih susreta s kompjuterskom i digitalnom tehnologijom u mainstream medijima. Preuzete televizijske reportaže i predstavljeni tiskani mediji, poput časopisa Računari, približavaju nova kompjuterska znanja i mrežnu komunikaciju široj publici. U tom kontekstu upoznajemo i glavne protagonistice filma (“Elektroničke vještice”) koje polaznice svojih radionica podučavaju osnovnim kompjuterskim vještinama. Istovremeno u film je uvedena i direktna referenca na cyberfeministički manifest australskog umjetničkog kolektiva VNS Matrix međutim manifest čita protagonistica kojoj hrvatski nije materinji jezik. Takav disruptivni ženski glas kao da simbolički naglašava i kontekst lokalne adaptacije informatičkih znanja. Instalacija je dodatno uslojena i fikcijskim monologom koji funkcionira kao meta komentar na umjetnički pristup interpretaciji povijesti “Elektroničkih vještica”.

Maja Čule bavi se umjetničkim radom u području performansa, video instalacije i filma. U svom radu preispituje relacije feminizma, ekonomije rada i digitalnih medija. Maja Čule izlagala je do sad na nekoliko skupnih izložbi u Zagrebu, a ovo je prvo samostalno izlaganja u Hrvatskoj. Njeni video radovi prikazani su na projekcijama u Goethe Institutu u Beijingu i New Yorku, Art Sonje Centru u Seoulu, na Rhizome platformi u New Yorku, D’EST platformi, Kunst Haus Bregenz, Project Native Informant u Londonu, LISTE Basel Art Fair te u Airbnb Pavilionu u Galeriji 63rd 77th Steps. Samostalno je izlagala u galeriji Arcadia Missa u Londonu, CEO u Malmu, te u Galeriji Company u New Yorku.

Otvorenje: 4.3. / 19:00 – 21:00
Izložba: 5.3. / 14:00 – 21:00


Povezano