Magični objekti: priroda, skeneri i društvo – radionica s Teutom Gatolin

Ured za fotografiju poziva vas na radionicu Teute Gatolin “Magični objekti: priroda, skeneri i društvo” koja će se održati u subotu, 21. 10., od 11:00 do 15:00 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Radionički program promišlja geološke temporalnosti materijala koji čine naš svakodnevni okoliš s naglaskom na park šumu Jelenovac, a rezultat su geoloških uvjeta u određenim epohama Zemljine davne povijesti. Tema radionice detaljnije preispituje odnos materijala, ljudskog djelovanja i suvremene tehnologije, a teorijski se nastavlja na ideje Donne Haraway i geologinje Marcie Bjornerundo, odnosno na koncepte politemporalnosti i vremenske pismenosti. Radionicom se nastoji potaknuti stvaranje kulturne svijesti o ljudskoj prošlosti vezanoj uz geološku i ekološku prošlost planeta te odgovornosti sadašnjih generacija za one buduće.

Nakon kratkog teorijskog uvoda, polaznici radionice će se tijekom susreta kroz praktičan rad upoznati s načinima manipulacije svjetlom kako bi se dobio određen efekt u skenografijama – metodama kojima se pokretom ili podešavanjem postavaka skenera mogu ostvariti različite slike i efekti. Također, polaznici/ice će dobiti osnovna znanja kako skenirati razne materijale u umjetničke svrhe te kojim se tehnikama mogu kreativno iskoristiti tehničke zadatosti određenih skenera (poput fokalne duljine, veličine podloge za skeniranje ili rezolucije).

Predviđeno je da polaznici/e radionice donesu vlastite predmete (sakupljene u prirodi) s kojima će raditi tijekom programske aktivnosti.

Broj polaznica i polaznika je ograničen na 10 osoba. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u programu da se prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do petka, 20. listopada 2023.


Povezano