Magdalena Pederin: Svatko od vas me čuje

U Galeriji 90-60-90 (Velika dvorana Jedinstva) u ponedjeljak, 1.4. u 20h otvara se izložba Magdalene Pederin Svatko od vas me čuje. Izložba ostaje otvorena do 8. travnja, a može se razgledati između 16 i 20h.

Medijska arheologija, u zenitu medijskih istraživanja posljednjih nekoliko godina, bavi se analizom utjecaja već nadiđenih tehnologija na društvo, kao definirano tim tehnološkim aspektom. Obzirom na ubrzanje razvoja novih tehnologija, a čiji se izumiteljski ciklus smanjio na tek par godina, dok se ciklus tehnološke dorade reducirao na tek nekoliko mjeseci, medijska arheologija ne nudi analize radova iz “ohlađene” povijesti, već pristupa nedavnim no već napuštenim tehnologijama, čije svrhe još sasvim dobro poznaje, stoga ne mora dekodirati mehanizme.

I umjetnici, također, pomažu razumijevanju recentne tehnološke povijesti, analizama starih tehnologija. Magdalena Pederin tako rekontekstualizira radove nadiđenih tehnologija, privodeći klasike medijske umjetnosti koji progovaraju o samome mediju tautološki (zvuk o zvuku) ili na interpretativni način (video o telefonu) u nove značenjske sustave. U radu Ekranizacija telefonskog imenika 1988.-2018. (2018.) ona rekontekstualizira istoimeni rad autora eksperimentalnih filmova, Zdravka Mustaća iz 1988., dok u Voice From The Loudspeaker (2006.) istoimeni audio klasik medijskog umjetnika Vladana Radovanovića iz 1975. U prvom remakeu analogni rad o tehnologiji telefona se prevodi u rad u kojem nova, digitalna tehnologija mijenja kontekst sustava privatnosti, kroz GPS sustave nadzora, ili GIS mapping aplikacije (no i nove GPRS regulative), dok u drugome radu rekontekstualizira LP ploču u video uvodeđi tipkanje teksta u ASCII formatu. Obje tehnologije, telefon i pisaća mašina, no i električni govor, predmet su dubinskih medijsko-arheoloških studija, poput one Avital Ronel The Telephone Book: Technology, Schizophrenia, Electric Speech i Friedrick Kittlerove Gramophone, film, typewriter.

U oba rada analogni signal, broja i zvuka, postaje digitalan, diskretan i mjerljiv. Štoviše, u Voice From The Loudspeaker, glas preuzima mašina, te navodi zvuk, u naravi uranjajući medij kojega tijelo percipira prostorno i višedimenzionalno, na dvodimenzionalni medij interfacea. Tim prijenosom nadnaravni glas iz ploče se materijalizira u duh iz stroja. U još jednom radu, Razmak između riječi je gdje se nalazim sada (2015.) progovaraju mašine. Sada dva strojna glasa čitaju novelu Stanisława Lema Solaris (1961.), dok se slike biraju po principu cageansko-duchampovske šanse. Ovdje autorica rekontekstualizira žanr radio-drame, u kojoj se Solaris oprizorio 2007. Finalno, u interaktivnoj kružnoj instalaciji Krug (2008.), autorica nas vraća, no ne više direktnim citatom, na klasike interaktivnog zvuka, no ovoga puta bez citata.

Strpljivo, s pikantnim izborom radova, autorica vraća dva zaboravljena klasika medijske umjetnosti u galerijski prostor. U vremenu pastiša, sumnjivih umjetničkih “aproprijacija”, rad Magdalene Pederin odiše, osim informiranim i preciznim kustoskim odabirima radova koje će interpretirati, akademskom korektnošću citata hommagea, no i vidnog komentara na rad, a ne puke upotrebe citata. Vraćajući nas na radove medijske umjetnosti koji uistinu jesu temelji daleko šire medijske arheologije, Magdalena Pederin sugerira i teme, no i diskurzivne modele razmišljanja i medijske povijesti umjetnosti, u nas nažalost još uvijek efemernog područja akademskog interesa.

Magdalena Pederin (r. 1968.) je multimedijalna umjetnica koja djeluje na području interaktivne i video instalalacije. Živi i radi u Zagrebu.Izlagala je u renomiranim muzejima i galerijama kao što su: Pratt Manhattan Galerry, New York City, SAD, FILE, Sao Paulo, Brazil, N.A.M.O.C. Peking, Kina, Transmediale, Berlin, Njemačka, Courtauld Institute of Art, London, Engleska, Palais Harrach I Art Lab, Beč, Austria, Kibla, Maribor, Slovenija, MSU Zagreb, Hrvatska…


Povezano